Geld & Carrière

Dit is het gemiddelde salaris van een wielrenner in de Tour de France

gemiddelde-salaris-wielrenner-tour-de-france
Wielrenners in de tweede etappe van de Tour de France 2023 Foto: Instagram.com @letourdefrance

De Tour de France is in volle gang. De renners konden gelijk aan de bak in het openingsweekend met veel kilometers heuvelop. Wielrenners leveren sowieso vaak gigantische inspanningen. Maar krijgen ze daar ook goed voor betaald? We gingen voor je op onderzoek uit naar het gemiddelde salaris van een profwielrenner en renners in de Tour de France.

Salaris uitschieters naar beneden en naar boven

Het gemiddelde salaris van een wielrenner is lastig te achterhalen. Wielerploegen doen daar nu eenmaal graag geheimzinnig over. Toch lekt er wel eens het een en ander uit. Het salaris van de best betaalde wielrenner van dit moment bijvoorbeeld: Tadej Pogačar, de kopman van UAE Team Emirates verdient maar liefst 6 miljoen euro per jaar.  Het salaris van Nederlandse vedette Mathieu van der Poel is ook niet misselijk: hij staat bij zijn team Alpecin-Deceuninck voor 2 miljoen per jaar op de loonlijst.

Er geldt overigens een minimumloon voor professionele wielrenners. Dat is bepaald door wielerorganisatie UCI. Het minimumloon voor een renner in dienst van een team in de WorldTour (het hoogste niveau) ligt op 32.102 euro. Dat gaat in 2024 naar 35.000 euro en in 2025 naar 38.000 euro.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tour de France™ (@letourdefrance)

Het salaris van een professionele wielrenner en renners in de Tour

We weten nu dat toppers miljoenen verdienen en beginners het minimumloon, maar wat verdient nu een modale wielrenner? Eentje die geen kopman is, niet vaak wint en/of voor een kleinere ploeg rijdt?

Volgens verschillende bronnen ligt het gemiddelde salaris van een professionele wielrenner rond de 200.000 euro per jaar. In de Tour de France echter ligt het gemiddelde nog wat hoger. De Tour is nu eenmaal het meest prestigieuze wielerevenement, waarvoor alleen de beste wielerploegen en renners in aanmerking komen. Gemiddeld ligt het jaarsalaris van een renner die aan de Tour de France meedoet dan ook op rond de 280.000 euro per jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tour de France™ (@letourdefrance)

Prijzengeld en sponsordeals

Renners kunnen hun inkomsten aanvullen met prijzengeld en sponsordeals. Het hoogste bedrag dat een renner kan winnen is een half miljoen euro. Dat is namelijk het prijzengeld voor de winnaar van de Tour. De geldprijs van een prestigieuze eendaagse wedstrijd, zoals de Ronde van Vlaanderen ligt op 50.000 euro.

Wat een renner aan sponsordeals en reclame binnenhaalt verschilt enorm per persoon. Bekende voorbeelden van renners met uitstekende deals zijn Mathieu van der Poel die in reclamespotjes voor Alpecin shampoo te zien is. Zijn rivaal Wout van Aert heeft onder andere een deal met Belgische verzekeraar Ethias.