gemiddelde-salaris-rechercheur
Bron: Instagram @kombijdepolitie
Geld & Carrière

Dit is het gemiddelde salaris van een rechercheur in Nederland

Misdaad is er altijd al geweest, en dat zal er altijd zijn. Om misdaad te bestrijden bestaat het justitiële systeem, waar de politie deel van uitmaakt. Een belangrijk onderdeel van de politie is de recherche. Dit zijn de speurneuzen die misdrijven onderzoeken, en criminelen opsporen zodat ze kunnen worden berecht. Een rechercheur doet belangrijk werk, en daar past een bepaald salaris bij. Wij hebben uitgezocht wat het gemiddelde salaris van een rechercheur is.

Opleiding politieacademie

Criminelen worden steeds inventiever, dus een rechercheur stopt ook nooit met leren. Het begint echter bij een tweedelige opleiding waarin een student wordt opgeleid als recherchekundige op het gebied van opsporingsonderzoeken. Dit omvat een premaster- en masterfase, waarin een student les in recht en criminologie krijgt. De volledige opleiding duurt bij elkaar drie jaar.

In dat jaar krijgt een student ook les in vaardigheden zoals aanhouding, zelfverdediging, schieten met vuurwapens, en eerste hulp door politie. Het is belangrijk dat een rechercheur bekwaam is in tactisch rechercheren, doorzoekingen van ruimtes kan verrichten, en verdachten effectief kan verhoren. Het is een hbo-opleiding, en vrij pittig in het eerste jaar, want er komt heel veel verschillende lesstof bij kijken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kom bij de politie (@kombijdepolitie)

Gemiddelde salaris rechercheur

Het startsalaris van een beginnende rechercheur verschilt niet veel met het salaris van een beginnende advocaat. Topadvocaten, zoals Inez Weski, verdienen exorbitante bedragen per uur, dat is in het geval van een ervaren speurneus niet het geval. Het gemiddelde salaris is marktconform, en is gemiddeld €3.479 bruto per maand. Het minimum salaris is €2.715, en het maximale salaris dat een rechercheur bruto per maand kan verdienen is €4.224 bij een 40-urige werkweek.

We baseren deze bedragen op recente informatie uit de Nationale Beroepengids. Je moet als rechercheur van nature nieuwsgierig zijn, en beschikken over een juiste dosis denkkracht. Je bent in dienst van de Nederlandse overheid, en dat is een sterke en stabiele werkgever. Dat is bijvoorbeeld in het geval van werknemers bij de Nederlandse defensie ook zo. Zij maken onze maatschappij allemaal een stukje veiliger, en daar mag best een goed salaris tegenover staan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kom bij de politie (@kombijdepolitie)