Geld & Carrière

Dit is het gemiddelde salaris in Nederland 2023

gemiddelde-nederlandse-salaris-2023
Foto: Unsplash

We zijn allemaal wel nieuwsgierig naar wat een ander verdient. Maar hoe verhoudt jouw salaris zich eigenlijk tot het gemiddelde salaris in Nederland? In dit artikel duiken we in het gemiddelde én het modale salaris in Nederland. Om welke bedragen gaat het, en waarom is dit onderwerp voor veel mensen zo belangrijk?

Modaal salaris in Nederland

Laten we beginnen bij de basis: gemiddeld betekent niet hetzelfde als modaal. Het modaal salaris is simpelweg het meest voorkomende inkomen in Nederland. Het is het bedrag dat de grootste groep Nederlanders verdient. Iemand die een modaal inkomen verdient noemen we ook wel ‘Jan Modaal’. Tussen het gemiddelde en het modale salaris zit vrijwel altijd een verschil.

Maar waar komt die term modaal eigenlijk vandaan? Het heeft te maken met de term “modus,” die je misschien wel herkent vanuit je wiskundelessen. Wetenschappelijk verwoord: in een frequentieverdeling is de modus de klasse met de hoogste frequentie. In alledaags Nederlands: het modale salaris is het meest voorkomende inkomen in de totale groep van alle inkomens.

gemiddelde nederlandse salaris 2023 01

Het gemiddelde salaris in Nederland

We weten nu wat een modaal inkomen inhoudt, maar wat is dan het gemiddelde inkomen? Het gemiddelde inkomen berekenen je door alle lonen bij elkaar op te tellen en te delen door het aantal mensen. Maar hier schuilt een valkuil: extremen, zoals extreem hoge en lage inkomens, kunnen dit cijfer flink vertekenen. Dat is nu de belangrijkste reden waarom het modaal inkomen een betere graadmeter is dan het gemiddelde salaris.

Toch is het gemiddelde inkomen niet onbelangrijk, want het Centraal Plan Bureau (CPB) gebruikt dit om het modaal salaris te berekenen. Ze nemen 79% van het gemiddelde inkomen en voilà, daar hebben we het modaal salaris. Dat klinkt simpel, maar waarom 79%? Dit percentage is gebaseerd op historisch onderzoek, dus het is zeker geen willekeurig getal.

Het modaal en gemiddeld salaris in 2023

Laten we de sprong maken naar het heden: in 2023 bedraagt het modaal inkomen in Nederland € 40.000 bruto per jaar. Een mooi rond bedrag, maar je netto salaris is natuurlijk wel een stuk minder. Aangezien modaal 79% is van gemiddeld bereken je eenvoudig het gemiddelde inkomen in Nederland: dat is nu dus zo’n € 50.633 bruto per jaar.

De afgelopen jaren heeft het modaal inkomen een aardige sprong gemaakt. In de laatste vijf jaar is het gestegen van €35.000 naar €40.000. Dat klinkt als goed nieuws, maar wanneer we deze stijging afzetten tegen de inflatie, blijkt het toch minder rooskleurig. Het leven is namelijk ook duurder geworden, en de koopkracht is dus niet evenredig gestegen.

gemiddelde nederlandse salaris 2023 02

Waarom doet het modaal salaris ertoe?

Het modale inkomen is niet zomaar een cijfer, maar kun je zien als een venster op de financiële situatie van de doorsnee Nederlander. Het kan bijvoorbeeld handig en nuttig zijn om te zien waar jouw inkomsten zich bevinden in vergelijking met anderen. Zit je erboven? Dat is mooi,  maar zit je eronder, dan kan het de moeite waard zijn om te kijken of er manieren zijn om je situatie te verbeteren, bijvoorbeeld door loonsverhoging, bijscholing of een andere baan.

Daarnaast zijn de cijfers over modale inkomens op nog veel meer manieren nuttig. Je kunt er verder op inzoomen en kijken naar modale inkomens per leeftijdsgroep, opleidingsniveau of regio. En het kan natuurlijk ook interessant zijn om de cijfers van Nederland te vergelijken met andere landen.