Geld & Carrière

Dit vruchtbare salaris verdient een inseminator in de veeteelt

gemiddelde-salaris-inseminator

‘Wat wil je later worden als je groot bent?’. Deze vraag is ongetwijfeld aan je gesteld toen je nog op school zat, en toen antwoordde je waarschijnlijk met ‘brandweerman’ of ‘politieagent’. In het geval van inseminatoren zal dat misschien ook zo zijn geweest, want welk kind droomt ervan om zijn arm in de achterkant van een koe te duwen? Toch verdient dit verrassende beroep een goed salaris, en het wordt ook met plezier gedaan.

Betaald worden om een koe te bevruchten

Voor een boer die in de veeteelt zit zijn de diensten van een inseminator erg belangrijk. Het past misschien in een van de smerigste beroepen ter wereld, want een inseminator brengt het sperma van een stier rectaal bij een tochtige koe naar binnen. Koeien zijn grote dieren, dus een inseminator zal zijn arm tot aan zijn schouder in de achterkant van een koe moeten duwen om goed bij de baarmoeder te kunnen komen.

We zullen niet om de brij heen draaien, een volledige beschrijving van dit proces is te vinden op deze website voor rundvee-inseminatie. Het is van belang dat dit werk wordt gedaan, want de meeste melkveehouders hebben geen stier. Ten eerste is een natuurlijke dekking erg gevaarlijk, want stieren staan niet bepaald bekend om hun geduld, en ten tweede kunnen ziektes worden opgespoord voordat het witte goedje aan de koe wordt geserveerd, of geïnsemineerd, het is maar hoe je het bekijkt.

inseminator veeteelt

Wat is het salaris van een inseminator?

Er staan niet veel mensen in de rij om dit werk te doen. Toch zijn inseminatoren blij dat ze met hun werk bij kunnen dragen aan gezonde veeteelt in Nederland. Boeren kunnen een flink vermogen opbouwen met veeteelt, dus kiezen ze voor deze weg van bevruchting omdat gezonde kalveren nu eenmaal meer opleveren. Geen enkele boer neemt het risico op een ziekte in de kudde, dus zijn ze bereid om diep in de buidel te tasten.

Tijdens ons diepgaande onderzoek kwamen we het gemiddelde bruto salaris van een inseminator tegen. Hij (of zij) verdient een goed salaris, dat begint bij €2000 en kan oplopen tot €5000 afhankelijk van ervaring en opleiding. Je kunt namelijk niet zomaar je arm in de kont van een koe duwen, daar is een ki-opleiding voor nodig. Dus als je ervan houdt om met je handen te werken dan is inseminator misschien wel de baan van je dromen.

koe inseminator