Geld & Carrière

Dit is het salaris van een circus clown, Cliniclown en zelfstandige clown

gemiddelde-salaris-clown
Bassie, de bekendste clown van Nederland en omstreken Foto: Instagram.com @bassieenadriaan

Clown is een prachtig beroep, je maakt mensen aan het lachen met grappen en grollen. Maar hoe zit het eigenlijk met het salaris van een clown? In dit artikel belichten we het gemiddelde salaris van verschillende soorten clowns, waaronder professionele clowns in het circus en CliniClowns.

Clown in een circus

Clowns in het circus associeer je met grote shows, glitter en glamour. Deze professionele artiesten werken vaak in internationale circussen en hebben een uitgebreid repertoire aan acts.

Het salaris van een clown in het circus kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, bekendheid en het circus waarvoor ze werken. Over het algemeen kunnen clowns in het circus een gemiddeld salaris verwachten tussen de €30.000 en €70.000 per jaar, met natuurlijk uitschieters voor de echte groten in het vak.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door J. Eduardo R Z (@edytheclown_official)

Clown bij CliniClowns

Naast clowns in het circus hebben we ook CliniClowns. Deze speciale clowns werken in ziekenhuizen, zorginstellingen en andere medische omgevingen om patiënten op te vrolijken en afleiding te bieden. Het salaris van een CliniClown kan variëren, maar in Nederland kunnen CliniClowns een salaris verwachten tussen de € 32.000 en €57.000 per jaar.

Werken als ZZP clown

Het is ook mogelijk om als clowns op zelfstandige basis te werken en je eigen tarieven bepalen. Je kunt dan optreden op verschillende evenementen, zoals verjaardagsfeestjes, bedrijfsfeesten en festivals. Het inkomen van zelfstandige clowns kan sterk variëren, afhankelijk van  reputatie, ervaring en het aantal optredens dat ze boeken.

Een gemiddeld inkomen van €2.000 tot €3.000 per maand  is haalbaar, maar je kunt mogelijk meer verdienen, met gespecialiseerde acts of unieke vaardigheden. Het zal natuurlijk voor een groot deel ook liggen aan hoe goed je jezelf kunt verkopen.

Salaris clown - Pierrot

Verschillende factoren spelen een rol

Salaris gemiddelden voor het beroep van clown zijn best moeilijk vast te stellen. Het inkomen van een clown kan namelijk afhangen van veel verschillende factoren. We noemden al reputatie, ervaring en aantal optredens, daarnaast kunnen locatie en eventuele aanvullende inkomstenbronnen, zoals merchandising of het geven van workshops, het totale inkomen van een clown beïnvloeden.

Maar één ding is zeker, dat het salaris voor wie clown wil worden vaak niet het belangrijkste aspect is van dit creatieve beroep. Het heeft vaak ook een maatschappelijk rol.