Geld & Carrière

Dit is het gemiddelde salaris van een astronaut bij ESA

salaris astronaut

Voor de meeste astronauten is een beroep in de ruimtevaart een jongensdroom (of meisjesdroom) die uitkomt. Veel van het zijn in de meeste gevallen eerst een onderzoeker, een piloot, of een ervaren wetenschapper, die naar de ruimte reizen voor onderzoek. Als ze eenmaal zijn geselecteerd dan doen ze een speciale opleiding dat nodig is om de ruimte in te mogen. Daar moet een goed salaris tegenover staan. Wij zochten uit wat het salaris van een astronaut is.

De werkzaamheden van een ruimtevaarder

Je wordt niet zomaar even de ruimte ingeschoten om de ramen van ruimtestation ISS te lappen. Als wetenschapper of piloot heb je de kennis van zaken die nodig zijn om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, veelal in het belang van de wetenschap. Als je naar ISS wordt gestuurd dan heb je alles geleerd over het ruimtestation, en weet je waar elk schroefje en boutje zit. Een van de kerntaken van een astronaut is dus het controleren en repareren van onderdelen en apparatuur.

Daarnaast doe je wetenschappelijke experimenten, en doe je eigen wetenschappelijk onderzoek. Je wordt dus met een uitgebreid takenlijstje naar de sterren geschoten, ondertussen hou je 24/7 contact met je collega’s op aarde. Het beroep astronaut is niet zonder gevaar, en je hebt er behoorlijk wat trainingen voor nodig. Het is logisch dat dit een verantwoordelijke baan is met een passend salaris.

astronaut verdiensten

Het salaris van een astronaut bij ESA

De kans dat het je lukt om astronaut te worden is erg klein. Het is een erg gewilde baan, en het gaat bij wetenschappers meer om de ervaring dan om het geld. De verdiensten van een astronaut zijn per organisatie verschillend. Een wetenschapper in de ruimte verdient in Europa (ESA) en Amerika (NASA) beter dan kosmonauten in Rusland. Omdat we in Nederland wonen gaan voor het gemakt uit van het salaris dat een astronaut verdient bij ESA (European Space Agency).

Het minimale salaris van een astronaut is gemiddeld € 6000 bruto. Een beginnend astronaut krijgt van ESA een salaris tussen de € 4.800 en € 5.500 bruto per maand. Na een afgeronde opleiding wordt dit op tussen de € 5.900 en € 6.800 bruto. Na een eerste ruimtevlucht wordt het salaris verhoogd tot maximaal € 7.900 bruto. Een ervaren astronaut wordt bij een 40-urige werkweek maandelijks beloond met € 12.100. Maar goed, geld is maar geld. Het uitzicht en de ervaring is onbetaalbaar.

astronaut werkzaamheden