Geld & Carrière

Dit is het gemiddelde netto salaris van Nederlanders per leeftijdsgroep

gemiddelde netto salaris nederlanders

We willen allemaal een goed belegde boterham verdienen met onze baan. Het is daarom handig om te weten wat het gemiddelde netto salaris is als je gaat solliciteren naar een baan. Uiteraard spelen de functie, ervaring en opleiding een rol, maar jouw leeftijdscategorie wordt ook meegenomen bij het bepalen van een startsalaris. Je leest in dit artikel wat het gemiddelde netto salaris voor jouw leeftijdsgroep is.

Gemiddelde netto salaris per leeftijd

Het is logisch dat je met de functie van architect meer verdient dan de functie van orderpicker. Er wordt gekeken naar een vooropleiding, ervaring, en de rol die jij in een functie gaat vervullen. Jouw leeftijd speelt ook een rol. Zelfs jouw woonplaats kan een rol spelen bij de hoogte van jouw salaris. Als je wilt weten wat een bepaalde functie in jouw provincie gemiddeld oplevert dan kun je die simpel invoeren op werkzoeken.nl.

Terug naar het gemiddelde netto salaris per leeftijdsgroep. Er zit aardig wat verschil in het bedrag wat iemand verdient op basis van leeftijd. Zo verdient iemand tot 25 jaar veel minder dan iemand van 65 jaar. Dankzij een onderzoek van het CBS weten we de gemiddelde bedragen van het salaris per leeftijdsgroep. Als we even afgaan op de bronnen die we hebben geraadpleegd (KNAB en Tempo Team) komen we uit op de volgende cijfers:

Leeftijdsgroep        Inkomen per maand (netto)

  • Tot 25 jaar                     € 1.083
  • 25 tot 35 jaar                 € 2.292
  • 35 tot 45 jaar                 € 2.550
  • 45 tot 55 jaar                 € 2.800
  • 55 tot 65 jaar                 € 2.825
  • 65 tot 75 jaar                 € 2.425
  • 75 en ouder                    € 2.292

Investeer in jezelf want kennis is macht

Als je binnen een bedrijf begint met een startsalaris dan begin je in feite onderaan de bedrijfsladder. Dan gaan we er even uit dat jouw ervaring en vooropleiding ook gemiddeld is. Vrijwel elk bedrijf heeft doorgroeimogelijkheden. Je kunt binnen het bedrijf jezelf van meerwaarde maken door (interne) cursussen en trainingen te volgen. Als je een hogere functie binnen het bedrijf krijgt dan hangt daar ook een andere salarisstrook aan vast.

Kennis is macht. Onderwijs jezelf en doe wat je echt leuk vindt om te doen. Als je geen plezier in je baan hebt dan is elke dag een verspilling van je leven. Doe wat je leuk vindt, wordt daar heel goed in en dan komt het geld vanzelf. Het gemiddelde netto salaris hoeft niet voor de rest van je leven op jou van toepassing te zijn. Als je in jezelf investeert dan pluk je daar uiteindelijk de zoete vruchten van.