gemiddelde leeftijd eerste koophuis
Geld & Carrière

Op deze leeftijd kopen Nederlanders gemiddeld hun eerste koophuis

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren de pan uit gestegen. Het gevolg hiervan is dat de leeftijd waarop mensen gemiddeld hun eerste huis kopen, fors stijgt. Maar wat is die leeftijd precies? Dit is wat het Centraal Bureau van de Statistiek en het kadaster daarover zeggen.

Stijging leeftijd eerste koophuis

De afgelopen jaren zagen we elk jaar een stijging van leeftijd als we het hebben over een eerste koophuis. Zo lag de leeftijd in 2017 nog gemiddeld onder de 40 jaar oud. 39,4 jaar om precies te zijn. Als we bijvoorbeeld kijken naar de eerste metingen in 1995, lag de leeftijd nog op ‘slechts’ 34,6 jaar oud.

Die leeftijd bleef tot het jaar 2002 nagenoeg gelijk. Na 2002 schoot deze gemiddelde koop leeftijd omhoog. In vijftien jaar tijd steeg deze leeftijd naar iets minder dan 5 jaar later. Natuurlijk is er in die periode een hoop gebeurd, denk aan de economische crisis van 2008.

gemiddelde leeftijd eerste koophuis

Gemiddelde leeftijd eerste koophuis

We gaan in een sneltempo naar vandaag de dag. Als we kijken naar de explosieve stijging van de prijs van een gemiddeld koophuis, zegt dat een hele hoop. Kijkende naar de cijfers van het CBS en het kadaster, ligt de leeftijd waarop mensen gemiddeld hun eerste koophuis kopen momenteel tussen de 43 en 45 jaar.

Deze explosieve stijging heeft alles te maken met het gigantische tekort aan woningen. Ook hebben zogenaamde huisjesmelkers hier veel mee te maken. Rijke investeerders hebben namelijk veel minder moeite om extreme bedragen te overbieden dan bijvoorbeeld iemand met een gemiddeld inkomen.

gemiddelde-leeftijd-eerste-koophuis

Leeftijd verschuift steeds verder door economische factoren

Het feit dat de gemiddelde Nederlander steeds ouder wordt bij de aanschaf van zijn of haar eerste koophuis, is natuurlijk geen goede ontwikkeling. Toch zijn er steeds meer manieren voor mensen om aan een passief inkomen te komen. Beleggen in aandelen of kunst zijn hier een goede voorbeelden van.

Niks voor jou? Lees dan ook eens één van onze andere artikelen op het gebied van geld & carrière: