sekswerker
Bron: Unsplash
Geld & Carrière

Dit is het gemiddelde inkomen van een werker op De Wallen

Het oudste beroep ter wereld wordt sinds 2000 zo veel mogelijk genormaliseerd. Het stigma rondom het beroep sekswerker is echter nog steeds aanwezig, en het dubbele moraal van de overheid helpt niet mee aan het feit dat deze werkers dagelijks tegen bureaucratische muren aanlopen. Ze moeten belasting betalen, maar kunnen bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten. Wat verdient een werker gemiddeld? Wij zochten het uit.

Het oudste beroep ter wereld

Een freelance ‘werker’ zou met de huidige regels net zoveel rechten moeten hebben als een freelance rioolreiniger, maar dat blijkt in de praktijk anders te liggen. De stigmatisering rondom deze vrouwen is nog steeds aanwezig en ook mensenhandelaren trekken zich niets aan van de huidige regelgeving. De overheid heeft de Wet Regulering Sekswerk (WRS) in het leven geroepen om het toezicht op deze branche te vergroten, maar in de praktijk werkt deze wetgeving juist averechts.

Het lijkt erop dat de overheid slechts een graantje mee wil pikken van deze lucratieve branche, want van enige regulering is geen sprake. Achter de ramen werken is slechts het topje van de ijsberg, want de meeste vrouwen werken vanuit huis, of op afspraak in hotels. De vrouwen die ‘wit’ werken betalen belasting, maar kunnen met hun riante inkomen geen hypotheek of een lening afsluiten.

Geen hypotheek te krijgen

Een van de weinige voordelen van een ‘witte’ werker is het feit dat ze kosten kunnen aftrekken van de belasting, zoals voorbehoedsmiddelen, kleding en keukenpapier. Verder vallen deze werkers tussen wal en schip als het gaat om het belasting- en leenstelsel van Nederland. Want hoewel de overheid geen moeite heeft met de hoge inkomens van deze dames, krijgen ze wel een deksel op hun neus als het gaat om het bewerkstelligen van een normaal leven met datzelfde inkomen.

Tros Radar heeft in het verleden onderzoek gedaan naar dit probleem. Deze werkers dragen, indien ze wit werken, gewoon belasting af. Ze werken net zoals iemand die werkzaam is in een andere branche, zoals een vuilnisman, honderd procent legaal. Toch verschuilen banken zich vaak achter de witwaswet (WWFT), met als argument dat er veelal met cash geld gewerkt wordt en witwaspraktijken niet zijn uit te sluiten. Een medewerker van Radar belde als werker met verschillende banken, de resultaten van deze gesprekken zijn verbijsterend.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sx werk is werk! (@sxwerkiswerk)

Inkomen van werkers op de Wallen

Het gemiddelde inkomen van een (fulltime) werker ligt gemiddeld tussen de 5.000 en 8.000 euro bruto per maand. Het hangt namelijk af van de wensen van de klanten hoe duur een half uurtje of uurtje vermaak gaat worden. Daarnaast wisselt het aantal klanten dagelijks, maar volgens een woordvoerder van PROUD is dat ongeveer het bedrag dat deze vrouwen maandelijks naar huis nemen. Het salaris van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ligt toch wat hoger.

Er is qua verdiensten een wezenlijk verschil tussen raamwerkers en escorts. Waar raamwerkers op bijvoorbeeld de Amsterdamse Wallen een vaste werkplek hebben, werkend laatstgenoemde werken op locatie, zoals een hotel, in het buitenland of gewoon bij de klant thuis. Deze vrouwen verdienen minimaal €75 tot €150 per uur, maar er zijn ook flinke uitschieters. De zogeheten ‘high class’ dames verdienen soms duizenden euro’s per dag. Het draait uiteindelijk allemaal om de wensen van de klant, en hoe dik zijn portemonnee is.