Gemiddelde gasprijs per land in Europa
Geld & Carrière

Dit is de gemiddelde gasprijs per land in Europa

Heel Europa heeft te maken met hoge gasprijzen door de energiecrisis, maar Nederland is koploper. Volgens de Household Energy Price Index (HEPI) had Nederland de afgelopen maand te maken met de hoogste tarieven voor gas van het continent. We zochten voor je uit hoe het ervoor staat met de gemiddelde gasprijs per land in Europa.

Europa heeft last van hoge gasprijzen, maar zijn de verschillen groot?

Europa is in een energiecrisis beland, maar er zijn grote verschillen per land in energieprijzen. Dat heeft verschillende oorzaken: welke steunmaatregelen nemen landen bijvoorbeeld: prijsplafonds instellen, financiële steun voor lage inkomensgroepen et cetera. In Nederland is op dat gebied niet veel gebeurd de afgelopen tijd. Wellicht dat we op Prinsjesdag (dit jaar op dinsdag 20 september) hierover meer horen.

Overigens heeft Nederland niet alleen met hoge gastarieven te maken, maar staat het ook wat betreft de stroomtarieven in de top 5 van Europa. Dat blijkt ook uit de gegevens van de HEPI. Het Verenigd Koninkrijk voert de lijst aan van de landen met de hoogste stroomtarieven.

Gemiddelde gasprijs per land europa

Wat zijn de gemiddelde gasprijzen per Europees land?

We zetten de feiten op een rij. Hieronder vind je de top 20 van gemiddelde gasprijzen in Europese landen, over de afgelopen maand augustus:

1. Nederland €3,33 per kuub
2. Denemarken €3,06 per kuub
3. Zweden €2,30 per kuub
4. Duitsland €2,17 per kuub
5. Griekenland €2,10 per kuub
6. Estland €1,99 per kuub
7. Oostenrijk €1,95 per kuub
8. Bulgarije €1,95 per kuub
9. Tsjechië €1,93 per kuub
10. België €1,86 per kuub
11. Verenigd Koninkrijk €1,80 per kuub
12. Spanje €1,70 per kuub
13. Zwitserland €1,72 per kuub
14. Letland €1,53 per kuub
15. Italië €1,50 per kuub
16. Portugal €1,40 per kuub
17. Slovenië €1,19 per kuub
18. Frankrijk €1,11 per kuub
19. Ierland €1,08 per kuub
20. Luxemburg €1,03 per kuub

 

Waarom is het gas in Nederland duurder dan in andere landen?

Bij de hoge Nederlandse prijzen voor gas speelt onder andere mee we de gaswinning in Groningen afschalen. Daardoor stijg de afhankelijkheid van buitenlands aardgas. Zoals je weet willen we ook van het Russische gas af en daarom koopt Nederland meer gas van andere landen. Dit gas wordt niet door pijpleidingen maar met tankschepen aangevoerd, wat ook weer duurder is.

emiddelde gasprijs per land europa

In Luxemburg, Ierland en Frankrijk ben je het goedkoopst uit voor gas

Kijken we naar de top vijf van de lijst dan zien we dat naast Nederland vooral Noord-Europese landen, zoals Denemarken, Zweden en Duitsland met hoge gasprijzen te maken hebben.  Onderaan de lijst vinden we landen als Frankrijk, Portugal, Ierland en Luxemburg, waar de prijzen relatief laag liggen. Dat komt bijvoorbeeld door maatregelen van de regering en ook door verschillen in energievoorziening per land. In Frankrijk bijvoorbeeld gebruikt men veel meer kernenergie, waardoor het land minder gas nodig heeft.