gemiddeld-tijdsduur-liefdesverdriet
Life

Zo lang duurt het gemiddeld voordat liefdesverdriet voorbij is

Als de liefde van je leven de relatie verbreekt dan voelt het alsof ze je hart uit je lichaam heeft getrokken, om er vervolgens euforisch op te gaan dansen. Liefdesverdriet voelt als het einde van de wereld, maar dat is het gelukkig niet. Als je een gebroken hart hebt, dan duurt het een tijdje voordat je weer jezelf bent, en het leven weer van de zonnige kant kunt bekijken. Het is nu ook wetenschappelijk bewezen: liefdesverdriet verdwijnt na een tijdje vanzelf.

Mannen en vrouwen verschillen

Er is een wezenlijk verschil tussen het mannenbrein en het vrouwenbrein als het gaat om het verwerken van liefdesverdriet, dat door onderzoekers in dezelfde categorie als rouwverwerking wordt geplaatst. Mannen staan erom bekend dat ze hun emoties negeren, of uitstellen. Daarom schieten ze vaker in ontkenning als de vrouw de relatie verbreekt. Vrouwen daarentegen geven vaak meteen toe aan hun emoties.

Liefdesverdriet is emotionele pijn. Als je relatie definitief over is, dan is het niet alleen het verlies van je (ex)partner, maar ook het gevoelens van mislukking en een deuk in je eigenwaarde hangen als een grauwe sluier over je geest. Er zijn talloze onderzoeken geweest naar liefdesverdriet, en daar zijn verrassende resultaten uit gekomen. Als we kijken naar de onderzoeksresultaten die recentelijk in The Journal of Positive Psychology is gepubliceerd, vallen een paar dingen op.

liefdesverdriet tijdsduur

De gemiddelde tijdsduur van liefdesverdriet

Er deden 1404 studenten mee aan het onderzoek, waarvan er 155 op dat moment in een break-up zaten. In de periode dat ze aan het onderzoek meededen werd alles geregistreerd, en werden er meerdere gesprekken gehouden tussen onderzoekers en deelnemers. Sommigen van de studenten gingen snel weer daten, anderen deden er wat langer over om de draad weer op te pakken.

Uit de resultaten blijkt dat een persoon met liefdesverdriet er gemiddeld 11 weken over doet om over het ergste hartzeer heen te komen. Dit is een gemiddelde, want er zijn gevallen bekend waarbij het verdriet na een jaar nog niet was verdwenen. De eerste periode is het moeilijkste, dat is het verwerken van de ‘shock’. Daarna heelt vadertje Tijd langzaam de emotionele wond, en staan mensen na ongeveer drie maanden weer open voor een nieuwe liefde. Daarna kan het daten dus weer beginnen.

liefdesverdriet periode