Geld & Carrière

Dit is het gemiddeld landelijk inkomen van Nederlanders per leeftijdsgroep

Iedereen houdt van het gevoel wanneer je salaris op je bankrekening is gestort. Toch wil je er zeker van zijn dat het salaris wat je krijgt een eerlijke beloning is voor datgene dat je doet. In dit artikel bespreken we het gemiddeld landelijk inkomen om je een duidelijk beeld te geven van wat je kan verwachten. Bekijk hier jouw verdiensten in vergelijking met het gemiddeld landelijk inkomen voor jouw leeftijdsgroep.

Gemiddeld landelijk inkomen per leeftijd

In een eerder artikelen schreven we over de best betaalde banen van Nederland in 2022, in het geval je een carrièreswitch overweegt. Check ook direct de slechts betaalde banen in Nederland ter vergelijking. De waarheid is: de opleiding die je hebt gevolgd is niet het enige wat invloed heeft op de beloning die je daarvoor krijgt. Leeftijd speelt namelijk ook een belangrijke rol.

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe functie, is het handig om eerst weten wat het oplevert. Verdien je wel genoeg voor je leeftijd? Of is het misschien toch handiger om te onderhandelen over je salaris? In dit artikel nemen we je mee in het gemiddeld landelijk inkomen per leeftijd, onderzocht door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Tot 25 jaar oud

Niet schrikken, maar het gemiddelde netto salaris in Nederland van iemand tot 25 jaar oud ligt op een schamele € 1.083,33 netto per maand. Als we dit berekenen naar een gemiddeld jaarinkomen zit je op € 13.000 netto. Op basis van een 40-urige werkweek betekent dat, dat je op een uurtarief van € 6,77 netto zit.

Klinkt wel erg laag, zou je denken. Je moet er hier rekening mee houden dat ’tot 25 jaar oud’ een ruime term is. Tot 25 jaar betekent ook alle leeftijden daaronder. In Nederland mag je volgens de wet vanaf je twaalfde jaar werken.

Tussen de 25 en 35 jaar oud

Hoe ouder je wordt, hoe hoger je salaris. Een persoon tussen de 25 en 35 jaar oud verdient € 2.291,66 netto per maand. Op jaarbasis ligt dat bedrag op € 27.500 netto. Best een groot verschil als je het ons vraagt, zeker als we ons bedenken dat het uurtarief van € 14,32 twee keer zo hoog is als personen tot 25 jaar.

Tussen de 35 en 45 jaar oud

We komen nu in de leeftijdscategorie dat het salaris steeds langzamer omhoog gaat naarmate je ouder wordt. € 2.550 netto om precies te zijn. Reken je dat door naar een gemiddeld jaarsalaris, kom je op € 30.600 netto. ‘En op uurbasis dan?’ Horen we je denken. Dat betekent dat je netto € 15,94 per uur verdient.

Tussen de 45 en 55 jaar oud

Het gemiddelde salaris van mensen die vallen binnen deze leeftijdscategorie ligt op € 2.800, tweehonderdvijftig euro boven de jongere leeftijdsgenoten. Op jaarbasis zitten we in dat geval op € 33.600, wat toch wel drieduizend euro meer is. Per uur verdien je tussen de 45 en 55 jaar oud gemiddeld zo’n € 17,50 per uur.

Tussen de 55 en 65 jaar oud

Hoewel dit kleine verschil in inkomen eigenlijk niet de moeite waard is om te vermelden, doen we het toch maar. Als je tussen de 55 en 65 jaar oud bent, ligt je inkomen op gemiddeld € 2.825 per maand, vijfentwintig schamele eurootjes meer dan de eerdere leeftijdscategorie, wat op jaarbasis € 33.900 betekent.

Inkomen in Nederland per leeftijdscategorie

Als we ons bedenken dat dit het gemiddelde is van alle mensen, ongeacht opleiding, vallen de bedragen ons best mee (als we tot 25 jaar oud niet meerekenen, tenminste). Desondanks hebben we in Nederland niets te klagen. Wil je op de hoogte wil blijven van meer content op het gebied van geld, carrière of investeren/beleggen, houdt onze website dan goed in de gaten.