Style

Zo voorkom je gele zweetvlekken in je witte overhemd

gele-zweetvlekken-witte-overhemd-voorkomen
(Foto: Deposit Photos)

Heb je wel eens dit vervelende moment meegemaakt: je wil je favoriete witte overhemd aantrekken en je ontdekt gele zweetvlekken onder de oksels. Dat komt vaker voor dan je denkt en het kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar maak je er vanaf nu geen zorgen meer over: we verzamelden een aantal handige tips voor je, om die gele zweetvlekken in je kleding te voorkomen én te verwijderen. Laten we meteen aan de slag gaan.

Hoe voorkom ik gele oksels? Gebruik minder deo

Het beste wat je kunt doen om gele vlekken onder de oksels van je overhemd te voorkomen, is minder deodorant gebruiken. Minder deodorant betekent minder kans op die vervelende vlekken. Kies sowieso voor een deodorant zonder aluminium of probeer een deodorant roller te gebruiken in plaats van spray. Belangrijk is vooral ook om niet te overdrijven; een dun laagje is voldoende.

Helemaal geen deodorant gebruiken? Professor in de dermatologie Joshua Zeichner legde aan nieuwszender CNN uit dat zweet van zichzelf geurloos is. Het zijn bacteriën op je huid die het zweet afbreken die een vieze geur veroorzaken. Stop je dus met deodorant, dan wordt het des te belangrijker om jezelf elke dag goed te wassen en te voorkomen dat bacteriën zich ophopen.

gele-zweetvlekken-witte-overhemd-voorkomen

Nog een oplossing: draag een ondershirt

Als je ervoor kiest om deodorant te blijven gebruiken, is er nog een handige truc om gele plekken te voorkomen. Draag een ondershirt onder je overhemd. Een goed ondershirt absorbeert vocht, waardoor je overhemd langer fris blijft. Hierdoor hoef je het overhemd minder vaak te wassen en blijft het langer mooi.

Een ander voordeel van het dragen van een T-shirt of ander soort ondershirt is dat het ook extra comfort biedt. Het kan je warm houden in de winter en zorgt ervoor dat je overhemd niet aan je huid plakt op warme dagen. Maar bovenal voorkomt het dat zweet direct in contact komt met je overhemd. Dit betekent dat je favoriete overhemd langer meegaat zonder die vervelende gele vlekken.

gele-zweetvlekken-witte-overhemd-voorkomen - shirt

Hoe verwijder ik bestaande zweetplekken uit mijn overhemd?

Maar wat als die gele zweetvlekken zich al in je overhemd hebben genesteld? Geen paniek, er zijn manieren om ze te bestrijden.

Je kunt proberen de bestaande zweetvlekken uit je overhemd te verwijderen met behulp van huishoudelijke producten zoals azijn, Biotex of bleekmiddel. Hier is hoe je het doet:

  • Azijn: Week het getroffen gebied in een mengsel van gelijke delen water en azijn. Laat het enkele uren weken voordat je het wast. Azijn heeft natuurlijke reinigende eigenschappen die de gele vlekken kunnen verminderen.
  • Biotex: Maak een pasta van Biotex en water en breng dit aan op de zweetvlekken. Laat het een tijdje inwerken voordat je het overhemd wast, met de hand of in de wasmachine. Biotex staat bekend om zijn krachtige vlek verwijderende eigenschappen.
  • Bleekmiddel: Let op het waslabel van je overhemd voordat je bleekmiddel gebruikt, want niet alle stoffen kunnen tegen bleekmiddel. Als het veilig is om bleekmiddel te gebruiken, meng het dan met water volgens de instructies op de verpakking en dep het op de gele plekken. Laat het even intrekken voordat je het overhemd grondig wast.

Voorkomen en verwijderen van zweetvlekken is zeker geen onmogelijke opgave

Door minder deodorant te gebruiken, een ondershirt te dragen en enkele huishoudelijke trucs toe te passen, kun je die vervelende vlekken effectief bestrijden. Dus, trek weer met vertrouwen dat stralend witte overhemd aan en maak je geen zorgen meer over gele oksels.

En vergeet ook niet dat elke dag goed wassen de belangrijkste manier is, om zowel zweetplekken als slechte lichaamsgeur te voorkomen. Je gezicht, oksels en genitaliën – dat zijn die drie plekken die meer gevoelig zijn voor zweten dan andere delen van je lichaam. Was ze dagelijks goed en voorkom overmatige aanwezigheid van bacteriën.