Geld & Carrière

Zoveel geld moet je sparen om comfortabel met pensioen te gaan

geld-sparen-pensioen
(Foto: Freepik)

Met pensioen gaan: de een kijkt er reikhalzend naar uit, voor de ander is het nog heel ver weg. Pensioen betekent niet alleen afscheid nemen van je werk, maar ook genieten van de vruchten van je werkzame leven. Maar hoeveel geld heb je eigenlijk nodig, om met een gerust hart met pensioen te gaan en te genieten van die langverwachte vrije tijd? Laten we wat dieper ingaan op het opbouwen van je pensioenbedrag en ontdekken hoeveel je moet sparen om comfortabel met pensioen te kunnen gaan.

Het opbouwen van je pensioenbedrag

Je pensioeninkomen bestaat uit verschillende componenten: de AOW-uitkering van de overheid en eventueel aanvullend pensioen dat je hebt opgebouwd tijdens je carrière in loondienst. Werk je voor een werkgever die is aangesloten bij een pensioenfonds, dan bouw je naast je AOW nog een pensioenpotje op gebaseerd op je dienstjaren en salaris. Hoeveel je precies ontvangt, hangt af van diverse factoren zoals je leeftijd, gezinssituatie, en hoe lang je in Nederland hebt gewoond.

Je kunt eenvoudig inzicht krijgen in hoeveel pensioen je hebt opgebouwd via de website mijnpensioenoverzicht.nl. Deze website verzamelt al je pensioengegevens van verschillende werkgevers, zodat je snel kunt zien welk bedrag je kunt verwachten. Het is een handige tool om een overzicht te krijgen van je financiële situatie voor later. Je leest er meer over in ons eerder verschenen artikel over hoe je achter de hoogte van je pensioen komt.

geld-sparen-pensioen

Hoeveel moet je sparen voor een extra pensioen buffer?

Hoewel je tijdens je pensioen natuurlijk nog op verschillende manieren kunt bijverdienen, is het verstandig om vooraf al te beginnen met sparen voor een extra financiële buffer. Maar hoeveel geld moet je eigenlijk opzij zetten om comfortabel van je pensioen te genieten? Op onze zustersite Womanly lezen we dat je ongeveer 70% van je huidige netto inkomen nodig hebt om je huidige levensstijl voort te zetten. Dus, als je momenteel een netto inkomen van € 4.000 hebt, streef je naar een pensioeninkomen van ongeveer € 2.800 netto per maand.

Je ontvang natuurlijk het bedrag van je AOW-uitkering en de meesten van ons een pensioen van je werkgever. Als er echter nog steeds een verschil is tussen je streefbedrag en wat je al ontvangt, is het slim om extra te sparen. Bepaal eerst het streefbedrag dat je maandelijks wilt ontvangen tijdens je pensioen. Trek hier het bedrag dat je al krijgt aan AOW en pensioen vanaf. Natuurlijk weet je niet hoelang je van je pensioen kunt genieten, dus neem een veilige marge, bijvoorbeeld 20 jaar.

geld-sparen-pensioen

Rekenvoorbeeld voor pensioenbedrag

Stel, je ontvangt € 2.500 per maand aan AOW en pensioen bij elkaar opgeteld, maar je streeft naar € 3.000 per maand om comfortabel te leven. Het totaalbedrag dat je extra moet sparen per maand is dan € 500, vermenigvuldigd met 12 maanden en 20 jaar, wat neerkomt op € 120.000 euro. Houd er rekening mee dat er ook kosten kunnen zijn verbonden aan het sparen voor je pensioen. Om er zeker van te zijn dat je op de juiste weg bent, is het raadzaam om een pensioenadviseur te raadplegen.

Nu weet je wat je te doen staat om comfortabel met pensioen te gaan. Begin op tijd met sparen en zorg ervoor dat je financieel voorbereid bent om die welverdiende pensioen tijd ten volle te benutten. Het is nooit te vroeg om te beginnen met het bouwen aan een financieel zekere toekomst.