geld
Geld & Carrière

Tot deze psychologische grens maakt geld gelukkig

Droom je er weleens van om de loterij te winnen? En zou je dan gelukkiger worden? Veel mensen zouden volmondig ‘ja’ zeggen, maar is dat ook zo? Stijgt geluk mee als je banksaldo stijgt? Daar is onderzoek naar gedaan. Geld maakt in zekere zin gelukkig, maar zoals bij alles in het leven zit er ook een keerzijde aan het hebben van veel geld. Wij bekeken de resultaten van dit onderzoek.

Nationaal onderzoek over de relatie van geld en geluk

Laten we voorop stellen dat het hebben van geen geld ongelukkig maakt. Geldzorgen kunnen het geluksgevoel van een persoon wegnemen, dus het hebben van weinig tot geen geld maakt iemand ongelukkig. Je kunt dus keihard gaan werken om zoveel mogelijk geld te vergaren, maar uit het nationale geluksonderzoek, dat in België onder 7000 mensen is gehouden, valt daar ook geen geluk in te vinden.

Workaholics zijn vaak ongelukkig, ook al hebben ze een hoog inkomen. Dus wat is dan de balans? De Universiteit Gent, én onderzoekers van de Universiteit van Princeton in Amerika kwamen beiden tot dezelfde conclusie: een jaarinkomen van gemiddeld 63.700 euro is ideaal. Mensen die maandelijks tussen de 4000 en 6000 euro te besteden hebben zijn volgens hen het meest gelukkig.

geld inkomen

Mensen met veel geld zijn vaker ontevreden

Rijke mensen die een hoger inkomen hebben zijn over het algemeen minder tevreden met hun leven. Dat kan zijn omdat ze teveel werken, terwijl ze liever tijd met vrienden en familie doorbrengen, maar ook omdat vriendschappen in rijkere kringen vaak gebaseerd zijn op geld. Volgens de onderzoekers ervaren rijkere mensen meer stress, willen voortdurend meer verdienen, en compenseren hun gebrek aan echt geluk met het kopen van dure spullen.

We weten allemaal dat geluk niet te koop is. Het geluksgevoel dat men krijgt bij het kopen van dure materiële zaken is vaak van korte duur, en wordt door psychologen vergeleken met een verslaving, zoals bij drank en drugs. Nogmaals; geen geld hebben is weer een ander uiterste. De grens van geluk met betrekking tot het hebben van geld ligt volgens onderzoekers dus op 63.700 euro per jaar. Geld sparen geeft overigens ook een geluksgevoel.

geld joker