Geld & Carrière

Geld lenen: deze 5 tips wil je weten voor je een lening afsluit

geld lenen

Het is tijd om het hebben over geld lenen. Het is altijd beter om onverwachte uitgaven te betalen met geld wat ook echt van jou zelf is. In het geval van een grote aankoop, een huis of auto bijvoorbeeld, kan het zijn dat je een lening moet afsluiten. Dit soort leningen noem je consumptieve kredieten. Dit zijn 5 dingen die je moet weten als je overweegt om er een af te sluiten.

1. Geld lenen kost geld

Dit is een slogan die de meeste mensen waarschijnlijk kennen. Het heeft als doel om consumenten bewust te maken van de kosten van geld lenen. Er zitten namelijk wel degelijk risico’s aan. Voordat je geld kunt lenen moet je een vorm van inkomsten hebben. Afhankelijk van de grootte van de lening, kan het jaren duren om deze af te lossen. Je hebt verschillende soorten leningen voor grote aankopen. Wil je geld lenen voor een grote aankoop zoals een auto? Dan kun je onder andere kiezen uit de volgende:

Autolening

De naam spreekt al voor zich. Dit is geld wat u leent waarbij het gebruikt wordt om een auto aan te schaffen. Zie de auto als het onderpand voor de lening. Omdat de auto dient als onderpand is de rente bij een autolening vaak lager dan bij een andere persoonlijke lening (een zonder onderpand).

Huurkoop

Dit is de kredietvorm die altijd gebonden is me teen object. Denk bijvoorbeeld aan de auto bij de autolening. Het woord huurkoop zegt eigenlijk al waar het voor staat. Je huurt het object totdat je het hebt gekocht. Je betaald het dus als het ware af. Je bent officieel eigenaar na de betaling van de laatste termijn.

geld lenen

2. Persoonlijk of doorlopend

Welke lening past het beste bij jou? Een persoonlijke lening (vaste rente) of een doorlopend krediet (variabele rente)? Bij een doorlopend krediet krijg je als consument de keuze om de lening boetevrij af te lossen. Een persoonlijke lening geeft juist meer zekerheid over de kosten van de lening, en of je deze ook kunt blijven betalen. Bij deze lening weet je precies waar je aan toe bent. Het verschil hierin is dat bij een doorlopend krediet de rente kan verschillen, terwijl bij een persoonlijke lening dit bedrag vast staat.

3. Credit Card krediet

Deze mocht natuurlijk niet ontbreken aan het rijtje. Wie kent de creditcard niet. Als je deze gebruikt voor de aankoop van bepaalde zaken ontstaat er automatisch krediet. Je kunt zelf de keuze maken of en wanneer je dit krediet afbetaald. Dit kan in één keer of in termijnen. Met een creditcard kun je in veel winkels, hotels en restaurants betalen. Je kunt met een creditcard betalen tot een bepaald limiet is bereikt. Je koopt met een creditcard als het ware op rekening.

geld lenen

4. Leen geen geld van familie/vrienden

Geld lenen van vrienden of familie kan een snelle en goedkope oplossing zijn. Toch raden we deze manier van lenen af. Problemen met het terugbetalen van geleend geld kan leiden tot irritaties die jullie onderlinge band kan beschadigen. Geld lenen kan daarom dus ook het beste gedaan worden bij een betrouwbare kredietverstrekker.

5. Niet meer lenen dan nodig is

Wil je voorkomen dat je in betalingsproblemen komt? Leen dan nooit te veel geld. Betalingsproblemen kunnen ertoe leiden dat je in de schuldsanering terecht komt, en dat is alles wat je niet wilt. Kun je de maandbetalingen niet meer afbetalen? Dan kom je al snel terecht in een neerwaartse spiraal die van kwaad tot erger gaat. Een extra lening is dan ook nooit een oplossing. Ga verstandig met je geld om!

Maar er is nog een andere manier om geld te verdienen! Want heb jij nog Pokémon kaarten thuis liggen? Dit zijn de 7 duurste Pokémon kaarten ter wereld.