investeren
Geld & Carrière

Geld investeren: aandelen, crypto, goud, kunst of toch LEGO?

Als je een financiële meevaller hebt gekregen, of geld krijgt uit een erfenis, of misschien wel een flinke bonus van je werkgever krijgt, wat ga je dan doen met dat geld? Sparen levert tegenwoordig niets meer op, sterker nog, met die negatieve spaarrentes kost het alleen maar geld. Maar er zijn andere mogelijkheden; investeren. In goud, aandelen, of cryptocurrency. Daar gaan we het in dit artikel over hebben.

Investeren is het nieuwe sparen

Je spaargeld op de bank laten staan levert tegenwoordig niets meer op. Het is dus verstandig om te zoeken naar alternatieven. Je geld investeren kan een goede optie zijn, maar je moet wel weten wat je doet. Waar kun je het beste in investeren? En wat voor risico’s loop je hiermee? We hebben een aantal opties hieronder op een rijtje gezet.

Investeren in aandelen

Als je investeert in aandelen dan koop je in feite een stukje van een bedrijf. Dat kan een goede investering zijn, want als het financieel goed gaat met dat bedrijf, dan stijgt jouw aandeel in waarde. In sommige gevallen wordt er dividend uitgekeerd, maar vaak gaat dit weer terug in het bedrijf. De koersen van aandelen zijn erg volatiel, daar moet je wel tegen kunnen.

Een andere optie, zijn obligaties. Maar ook hier zitten risico’s aan. Als een bedrijf failliet gaat dan kun je fluiten naar je geld. Het is dus goed om jezelf eerst goed in te lezen voordat je besluit om te investeren in aandelen. Er is op internet genoeg informatie te vinden over dit onderwerp.

investeren aandelen

Investeren in goud

We hebben in het artikel 5 redenen om te investeren in goud al uitgelegd waarom het een goede keuze is om je geld te stoppen in dit edelmetaal. Goud wordt als ‘veilige haven’ gezien onder investeerders. Als er een economische crisis dreigt dan kopen mensen goud. Om de simpele reden dat het tastbaar is, en vrijwel altijd stabiel blijft in waarde. Goud is wat ons betreft een goede investering.

Je kunt je geld ook beleggen in een ETF. Dat is een passief beheerd beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld. Deze volgt de prijs van goud. Je kunt ook via een broker investeren in de aandelen van individuele goudmijnbedrijven, maar deze twee opties brengen meer risico’s met zich mee dan het bezitten van fysiek goud.

Investeren in cryptovaluta

We hebben tegenwoordig allemaal gehoord van Bitcoin. Als je je geld wilt stoppen in cryptovaluta dan is het raadzaam om eerst een hoop informatie tot je te nemen. We schrijven regelmatig over cryptocurrency, dus houd onze website in de gaten. Cryptovaluta kent hoge pieken en diepe dalen. Het is geen stabiel middel voor investeringen. Investeerders die graag speculeren verdienen (en verliezen) er geld mee.

Als je toch geïnteresseerd bent in de wereld van cryptovaluta dan zul je jezelf moeten verdiepen in de projecten achter een bepaalde munt. Als je jezelf laat meeslepen door berichten op social media dan ben je vaak al te laat of wordt je slachtoffer van ‘scammers’. Je kunt ook investeren in digitale kunstwerken – deze NFT’s worden voor astronomische bedragen verkocht.

Investeren in LEGO

Nu denk je zeker; LEGO? Dat is toch speelgoed? Inderdaad. In ons artikel over het investeren in LEGO hebben we uitgelegd dat het speelgoed met de jaren best een hoop geld waard kan worden. Een onderzoek heeft uitgewezen dat de waarde van het speelgoed tussen 1987 en 2015 jaarlijks met 11% is gestegen. Het kan dus een hele goede investering zijn. Er zijn nog veel LEGO-sets met korting te koop.

Als je een LEGO-set koopt dan is het verstandig om er simpelweg vanaf te blijven. De doos is op zijn minst zo belangrijk als de inhoud. Een set in een onbeschadigde en puntgave doos zal op termijn veel meer opbrengen dan een paar duizend bouwstenen in een bak op je zolderkamer. Maar datzelfde geldt voor alle andere collectors-items.

investeren lego

Investeren in kunst

Investeren in kunst is niet alleen maar weggelegd voor mensen met een dikke portemonnee. Je kunt kunst kopen voor relatief lage bedragen, maar de kunstwereld kan onvoorspelbaar zijn.

Het kunstwerk waarin je hebt geïnvesteerd is niet altijd makkelijk te verkopen, je moet maar net een verzamelaar of een andere geïnteresseerde tegen het lijf lopen. Kunst van dode kunstenaars doen het beter dan kunst van levende artiesten. Het klinkt bizar, maar zo simpel is het.

In deze tijdsgeest wordt het investeren in digitale kunst steeds populairder. Het kopen en verkopen van NFT’s doe je met een muisklik vanaf je laptop of smartphone. Er worden soms astronomische bedragen betaald voor een digitaal kunstwerk. Zo werd er maar liefst 69 miljoen dollar betaald voor een digitaal kunstwerk van Beeple.