geld besparen
Geld & Carrière

Bespaar in 5 stappen honderden euro’s met dit stappenplan

We willen allemaal geld besparen. Of je jezelf nou wekelijks dat kopje koffie in het café ontzegt of een vakantie met familie uitstelt; iedereen heeft zijn eigen manier om te besparen. Waar je je ook bevindt op je financiële reis naar rijkdom, op maandelijks geld overhouden zegt niemand nee.

Geld besparen

Geld besparen kan soms lastig zijn. Soms heb je gewoon een duwtje in de goede richting nodig. En daar heb je ons natuurlijk voor. Wij hebben een vijfdelig stappenplan voor je gemaakt hoe je snel en makkelijk geld kunt besparen!

geld besparen

1. Houd je uitgaven bij

De eerste stap bij geld besparen is om erachter te komen hoeveel je uitgeeft. Denk hierbij aan: elk kopje koffie wat je besteld, elk huishoudelijk middel die je nodig hebt en elke maaltijd die je online thuis laat bezorgen.

Het kost even, maar op deze manier kun je aan het einde van de maand precies zien hoeveel je hebt uitgegeven. Dan is het tijd om je uitgaven te categoriseren. Denk hierbij aan: gas/water/licht, boodschappen, hypotheek/huur etc.

Tip: voeg een spaar categorie toe – probeer maandelijks 10 tot 15 procent van je inkomen weg te zetten. Lijkt je dit te veel? Probeer het dan eerst met 5 procent en bouw het geleidelijk op.

2. Budgetteren om te besparen

Als het goed is heb je inmiddels al een aardig idee van wat je in een maand uitgeeft. Het is nu tijd om al je uitgaven te registreren in het budgetplan. Meerdere kleine uitgaven kunnen al snel oplopen tot een aanzienlijk bedrag.

Breng al je uitgaven onder per categorie en kijk waar de grootste kosten zitten. Zet er alles in wat er maandelijks qua kosten uit gaat. Zet bijvoorbeeld al je primaire levensmiddelen in de ene tabel en het geld wat je uitgeeft aan etentjes in de andere.

Als je al deze uitgaven onder elkaar zet heb je een mooi overzicht over hoe groot dat gat in je hand daadwerkelijk is. Nu is het tijd om te gaan snijden in je uitgaven. Wat kun je missen en wat absoluut niet?

3. Vind manieren waarop je jouw uitgaven kunt verminderen

Heb je het idee dat je uitgaven zo hoog zijn dat je amper iets kunt sparen? Dan is het tijd om te bezuinigen. Kijk op het budgetplan naar niet-essentiële dingen waaraan je minder kunt uitgeven, zoals uit eten gaan of naar de bioscoop.

Zoek naar manieren om te besparen op vaste maandelijkse uitgaven zoals je tv-abonnement of smartphone. Spaartip: Vaak ben je nog geabonneerd op iets wat je al jaren vergeten bent. Houdt al deze factoren in je achterhoofd.

geld besparen

4. Gebruik de 24-uurs regel

Dit is onze persoonlijke favoriet. Leg jezelf een 24-uurs regel op om onnodige impulsieve aankopen te verminderen. Wacht 24 uur voordat je iets koopt dat niet essentieel is. Het is perfect voor online winkelen, waar we tegenwoordig wel aan moeten geloven.

Meestal na 24-uur kom je tot het besef dat je die extra paar sneakers toch niet nodig had. Dit is een fout die veel mensen maken. Negen van de tien impulsaankopen heb je aan het einde van de dag helemaal niet nodig.

5. Gebruik de juiste Apps

Er zijn een aantal apps waarmee je geld kunt besparen. Om gebruik te kunnen maken van hun diensten moet je je rekening koppelen. Dit kost even tijd maar dan heb je wel een ‘persoonlijke assistent’ die je per dag vertelt wat je saldo is en wat er binnenkort wordt afgeschreven.

Elke app heeft zijn eigen stijl en strategieën om je te helpen besparen. Ze hebben echter allemaal hetzelfde doel: Je inspireren om na te denken voordat je dingen koopt. Als je één van deze apps eenmaal gebruikt wil je nooit meer anders.

of Ben je gewoon op zoek naar een baan die gewoon rete veel verdient? Dan hebben wij de top-9 beste banen van Nederland voor je!