Geld & Carrière

Met deze 5 tips ga je zelfs in het najaar geld besparen

geld-besparen-najaar
(Foto: Deposit Photos)

Het najaar is in volle gang en dat betekent dat de dagen korter en kouder worden. Dit seizoen is voor velen de duurste tijd van het jaar, met de feestdagen voor de deur en de behoefte om warm en knus binnen te zitten. Maar maak je geen zorgen, we hebben een aantal handige tips die je geld besparen verzameld. Wacht niet tot 1 januari met goede voornemens, maar start gewoon direct met besparen.

5. Bespaar op gas en stroom

Een lange, warme douche kan natuurlijk verleidelijk zijn op koude dagen. Maar weet wel dat dit niet vriendelijk is voor je energierekening. En zet de verwarming niet onnodig hoog, vooral ’s nachts. Zet in plaats daarvan ’s avonds lekker wat kaarsen aan. Nu de dagen korter worden, gaan de lampen vaak veel eerder aan. Vergeet niet om ze uit te schakelen als je een kamer verlaat of naar buiten gaat.

Nog meer energie en geld besparen, doe je door overschakelen op zuinige ledlampen, die veel efficiënter zijn dan ouderwetse gloei- of halogeenlampen. Stekkers in het stopcontact laten zitten kan zorgen voor sluipverbruik, wat de energierekening omhoog jaagt. Haal de stekkers dus uit apparaten die je niet gebruikt, zoals de radio, waterkoker en lampen. Met al deze kleine aanpassingen samen kun je flink op energiekosten besparen.

geld-besparen-najaar

4. Kijk kritisch naar je abonnementen

Gezellig op de bank een film of serie kijken is heerlijk op gure dagen. Maar vraag jezelf eens af welke abonnementen je nu echt nodig hebt. Als je merkt dat je vooral één streamingdienst gebruikt terwijl je meerdere abonnementen hebt, overweeg dan om de overbodige abonnementen op te zeggen. Het kan je al snel enkele tientjes per maand op je vaste lasten besparen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere soorten abonnementen. Van tijdschriften en betaalde apps tot onderbroeken aan toe: je kunt tegenwoordig op vrijwel alles een abonnement nemen. Maar alle relatief kleine bedragen bij elkaar stapelen zich snel op.

3. Overweeg pre-owned

Als je nieuwe kleding nodig hebt of je garderobe wilt vernieuwen, overweeg dan een kledingruil met vrienden of familie. Het kost je niks en je krijgt ‘nieuwe’ kleding in ruil. Voor vrouwen is dit geen onbekende bespaartip en ook steeds meer mannen ontdekken het.

Als het toch niet jouw ding is, breng dan eens een bezoek aan een kringloopwinkel, tweedehandskledingwinkel of Kilo Store. Je kunt er vaak mooie kledingstukken, zelfs van topmerken, vinden voor een fractie van de prijs. Tweedehands klinkt misschien een beetje suf, daarom noemen we het tegenwoordig liever pre-owned of vintage.

geld-besparen-najaar -

2. Geld besparen door op kantoor te werken

Thuiswerken is voor de meesten van ons comfortabel, maar het kan ook leiden tot een hoger energieverbruik, zeker in koude tijden. Overweeg om een extra dag op kantoor te werken om energie thuis te besparen. Als je op kantoor bent, kun je je ook gelijk apparaten opladen en besparen op je elektriciteitskosten. Liever je werkgever die jij die extra moet gaan betalen toch?

Dit is een handige tip als je een vaste reiskostenvergoeding krijgt, maar als je per keer dat je naar kantoor gaat reiskosten moet betalen, weeg dan af de energiebesparingen wel opwegen tegen de kosten.

1. Cadeaus vroeg inslaan

De feestdagen lijken misschien nog ver weg, maar we gaan hard richting het einde van het jaar en voordat je het weet, staan Sinterklaas en de Kerstman voor de deur. Als je van plan bent cadeautjes te geven, kun je flink geld besparen door ze al eerder te kopen. Vlak voor de feestdagen rekenen winkels namelijk vaak de hoogste prijzen.

Profiteer van sales zoals Black Friday en andere aanbiedingen die gedurende het jaar langskomen. Het vraagt iets meer alertheid het hele jaar, maar zo voorkom je last minute stress én te dure cadeaus.