Geld & Carrière

Geld besparen: 4 kostenposten waar je onnodig veel voor betaalt

geld-besparen-kostenposten
(Foto: Pexels)

We zijn ons er niet altijd van bewust, maar soms houden we vast aan gewoontes, zelfs als ze ons onnodig veel geld kosten. Veel kostenposten waar je makkelijk op kunt besparen zie je over het hoofd. De hoogste tijd om hier korte metten mee te maken. 

In dit artikel zetten we vier veelvoorkomende kostenposten op een rij, waar je vaak te veel voor betaalt. Daarbij geven we ook de oplossingen om deze kosten te verminderen. Laten we eens kijken hoe je jouw financiële uitgaven kunt optimaliseren.

1. Mobiele telefoon: check je bundel en vergelijk prijzen

Veel mensen betalen onnodig veel voor hun telefoonabonnement. Vaak komt dit door het afsluiten van een te hoge of juist te lage bundel en er daarna nooit meer naar omkijken. Neem even de tijd om in te loggen bij je huidige telefoonprovider en bekijk hoeveel data en belminuten je daadwerkelijk maandelijks gebruikt. Vergelijk dit met je huidige abonnement.

  • Optimaliseer je bundel: Gebruik je minder belminuten of data dan waarvoor je betaalt? Stel je abonnement dan naar beneden bij en bespaar direct. Tip: zo zorg je voor minder schermtijd.
  • Vermijd extra kosten: Gebruik je meer data en belminuten dan je bundel toestaat? Dan kan het juist verstandig zijn je abonnement te verhogen. Vaak ben je met een iets duurder abonnement goedkoper uit per maand, dan wanneer je steeds dure minuten of data buiten je bundel verbruikt.
  • Vergelijk prijzen: Je bent niet getrouwd met je provider, kijk ook eens naar de prijzen in de markt. Is jouw abonnement aan de dure kant? Voordat je wilt overstappen, kun je ook eerst je provider bellen en vragen om korting: er is vaker ruimte voor onderhandeling dan je denkt.
kostenposten-teveel-betaald
(Foto: Freepik)

2. Tv-kijken: zeg vaarwel tegen onnodige kosten

Tv-abonnementen in combinatie met streamingdiensten kunnen aardig in de papieren lopen. Maar er zijn alternatieven.

  • Zeg je tv-abonnement op als je niet meer zapt: Als je toch niet meer ouderwets zapt, overweeg dan je tv-abonnement op te zeggen. Dit kan al snel € 15 per maand schelen.
  • Kies bewust voor streamingdiensten: Zeg je jouw tv-abonnement op en mis je toch een aantal favoriete programma’s, overweeg dan diensten zoals NLZiet als alternatief voor je tv-abonnement. Wees je wel bewust van de kosten van streamingdiensten.

3. Verzekeringen: kies slim en bespaar

Verzekeringen kosten gezinnen in Nederland al snel honderden euro’s per jaar. Maar het kan vaak toch echt goedkoper.

  • Kies voor een verhoogd eigen risico: hierdoor betaal je meestal een lagere premie. Soms kan een verhoogd eigen risico tot wel 60% premiebesparing opleveren. Extra tip: zorg wel voor een buffertje om het verhoogd eigen risico te kunnen betalen, mocht er onverhoopt iets mis gaan.
  • Vergelijk en bespaar: vergelijk verschillende verzekeringsaanbieders op een onafhankelijke vergelijkingssite en kies voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het kost je misschien een keer een paar uurtjes tijd om het allemaal uit te zoeken, maar zo kun je structureel flink besparen op je jaarlijkse premies.
kostenposten-teveel-betaald
(Foto: Freepik)

4. Auto: voorkom waardeverlies

Nieuwe auto’s verliezen snel waarde. Het verschilt per merk, maar na drie jaar kan de waarde al met 30% dalen. Dat is zonde van je investering. Denk daarom als je een andere auto wil kopen aan deze twee tips:

  • Kies voor tweedehands: wil je toch het liefst in een recent model rijden, koop dan liever een tweedehands auto die slechts enkele maanden tot een jaar oud is. Zo vermijd je het snelle waardeverlies van nieuwe auto’s.
  • Houd het simpel: Ga voor een gangbare kleur en uitvoering. Kies bij voorkeur voor een automaat, aangezien schakelen steeds minder populair wordt. Beperk ook de uitgaven aan extra’s, omdat de meerwaarde bij doorverkoop vaak tegenvalt.

Met deze tips kun je flink geld besparen op onnodige kosten. Soms kost het even wat tijd om dingen uit te zoeken, maar denk dan aan het geld dat je bespaart om leuke dingen te doen en te genieten van een financieel zorgelozer leven.