Geld & Carrière

Tot dit bedrag is je geld 100% verzekerd bij de bank

geld-bedrag-verzekerd-bank

Als je je hele leven hard werkt, en geld opzij zet voor de toekomst, dan zou het een zuur appeltje voor de dorst zijn als de bank waarop je je spaargeld hebt staan failliet gaat. Het zou natuurlijk een nachtmerrie zijn als het geld waar je al die jaren keihard voor hebt gewerkt in rook opgaat. Er bestaat echter een garantiestelsel dat ervoor zorgt dat niet alles verdwijnt, maar tot welk bedrag is je geld verzekerd? Wij zochten het uit.

Banken met een Nederlandse bankvergunning

Alle banken die een Nederlandse bankvergunning hebben vallen onder het depositogarantiestelsel. Het is dus belangrijk dat je je geld bij een bank met een Nederlandse bankvergunning hebt ondergebracht. Dit garantiestelsel zorgt ervoor dat mensen niet meteen bankroet gaan als de bank waarop ze hun geld hebben staan bankroet gaat. Het depositogarantiestelsel fungeert dus als een financieel vangnet.

Dit garantiestelsel wordt uitgevoerd door de Nederlandsche Bank. Je kunt opzoeken of jouw bank onder het depositogarantiestelsel valt door in het register Wet Financieel Toezicht te kijken. Het is echter niet zo dat je spaargeld volledig wordt vergoed als een bank failliet gaat. Er zijn binnen de Europese Unie afspraken gemaakt over het bedrag wat maximaal is verzekerd, per klant. Mocht de bank in kwestie zijn verplichtingen niet meer kunnen nakomen.

geld bank

Tot dit bedrag is je geld verzekerd

Er geldt een dekkingsniveau van € 100.000 voor de hele Europese Unie. Dit wil zeggen dat het depositogarantiestelsel garant staat voor dit bedrag, meer dan dit bedrag wordt helaas niet uitgekeerd aan de rekeninghouder. Als je bijvoorbeeld € 500.000 op de bank hebt staan, dan krijg je bij het omvallen van de betreffende bank maar €100.000 terug. Aandelen of obligaties vallen niet onder dit garantiestelsel, lopende rekeningen en spaarrekeningen wel.

Heb je meer dan € 100.000 op een bank staan, dan is het misschien verstandig om je spaargeld te spreiden over verschillende banken. Als je bijvoorbeeld € 500.000 spaargeld op vijf verschillende banken zet, dan zit je veilig. Je kunt er bovendien ook voor kiezen om je spaargeld te investeren in goud of andere waardevaste objecten, maar dat is uiteraard een persoonlijke keuze.

bank geld garantie