geld-bedrag-niet-meer-gelukkig
Geld & Carrière

Na dit bovenmodale bedrag maakt geld echt niet meer gelukkiger

Veel mensen dromen ervan om de loterij te winnen, om daarna als een rijk en financieel onafhankelijk persoon de rest van zijn leven uit te zitten. Nooit meer werken, in een dikke villa wonen, en in een peperdure auto rijden, dat maakt gelukkig, of toch niet? Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de vraag of geld écht gelukkiger maakt. Zijn mensen met een miljoen euro op de bank gelukkiger dan mensen met een paar duizend euro op de rekening? 

Het perfecte inkomen volgens onderzoek

Laten we voorop stellen dat het hebben van te weinig inkomen bij de meeste mensen tot een ongelukkig gevoel zorgt. Geld- en betalingsproblemen zorgen voor stress, dus daar hoeven we verder niet op in te gaan. Onderzoekers van de Universiteit van Princeton hebben onderzocht bij welk bedrag aan inkomen mensen het meest gelukkig zijn. Aan het onderzoek deden 450.000 Amerikanen mee, die allen een bepaald bedrag noemden.

De meeste mensen lieten weten dat ze geen miljonair hoefden te zijn voor dat extra stukje geluk, maar bovengemiddeld verdienen staat wel hoog op het verlanglijstje. Iets vaker op vakantie, iets vaker shoppen, en een leuke financiële buffer op kunnen bouwen. Ze worden per definitie niet gelukkiger van een inkomen met minimaal zes nullen achter de komma. Maar wat is dan wel het ideale bedrag?

geld inkomen geluk

Boven dit geldbedrag word je niet gelukkiger

Uit de onderzoeken is gebleken dat de grens van geluk ongeveer 64.000 euro per jaar is. Dat is een salaris dat boven modaal is. Mensen die meer dan dit bedrag verdienen worden er per definitie niet gelukkiger van. Mensen die meer verdienen zijn vaak meer tijd kwijt aan werk, waardoor ze minder bij hun geliefden kunnen zijn, en dat geeft ook stress. Mensen met veel geld hebben ook vaker last van personen die met hen omgaan omdat ze geld hebben.

Daarnaast levert het onderhouden van een rijke levensstijl ook gevoel van ongeluk op, want er moet veel geld binnen blijven komen. Een salaris van 64.000 euro per jaar levert doorgaans een onbezorgd financieel leven op, en is dus het ideale inkomen. Hoewel de boodschappen steeds duurder worden, zitten mensen niet te wachten op de jackpot, uitzonderingen daargelaten. De uitspraak ‘sommige mensen zijn zo arm, het enige dat ze hebben is geld’ komt toch ergens vandaan.

geld bedrag geluk grens