Funda

Het kan nog: hier kan je vrijstaand wonen met modaal salaris

funda-vrijstaand-wonen-modaal-salaris
(Foto: Funda)

Is het voor Jan Modaal nog mogelijk om een vrijstaand huis te kopen? We schreven eerder dat je met een modaal salaris – op dit moment 40.000 euro – maar 180.000 euro hypotheek kunt krijgen.

We gingen voor je op onderzoek uit en ja, met een modaal inkomen kun je nog een vrijstaand huis kopen. Bijvoorbeeld in Uithuizen, daar staat de goedkoopste vrijstaande woning van Nederland. Zoals je waarschijnlijk ziet aankomen moet je wel wat geld reserveren om de woning op te knappen. Laten we eens een kijkje nemen.

Voormalige slagerij

De woning aan de Borgstraat 22 in Uithuizen ziet er aan de buitenkant best aardig uit, met een retro bakstenen gevel. De binnenkant vraagt echter de nodige aandacht. Dat er geen foto’s van op Funda staan zegt waarschijnlijk wel genoeg. Gezien het vroeger een slagerij was, bestaat het pand uit een woon- en een winkelgedeelte.

Uithuizen is een plaats met zo 5420 inwoners en ligt in de gemeente Het Hogeland in het noorden van de provincie Groningen. Uithuizen heeft een rijke geschiedenis, zo kun je er een kerk uit de dertiende eeuw bewonderen. De plaats heeft een eigen NS-station met een verbinding met de stad Groningen.

funda-vrijstaand-wonen-modaal-salaris

De indeling van het pand

Het huis is meer dan 100 jaar oud, het bouwjaar is namelijk 1920. Hoe is het ingedeeld? Op de begane grond vind je de voormalige winkelruimte, zelfs de koelcel is nog aanwezig. Verder vind je er de woonkamer, een eetkamer en een achterhuis van zo’n 22 vierkante meter voorzien van een eenvoudig aanrecht en een douche.

Achter de winkelruimte is er een voormalige werkruimte. Die biedt toegang tot een kelder van ongeveer 12 vierkante meter. Op de eerste en enige verdieping bevinden zich 2 slaapkamers, een bergruimte en een zolderruimte. De woning heeft energielabel G, het laagste niveau. Dus daar valt nog wel wat in te investeren. De verwarming gebeurt nu door gaskachels en warm water krijg je middels een geiser.

funda-vrijstaand-wonen-modaal-salarisVrijstaand wonen voor 125.000?

De vraagprijs voor het goedkoopste vrijstaande huis van Nederland bedraagt € 125.000 k.k. Maar let op, met dat bedrag ben je er nog lang niet. Allereerst noemden we al het lage energielabel. Daarnaast valt op Funda te lezen ‘De woning wordt niet verkocht door de eigenaar zelf. De clausule ‘as is, where is’ is van toepassing. Dat houdt in dat de Koper alle zichtbare en onzichtbare gebreken accepteert en de Verkoper vrijwaart van alle gebreken.’ Een grondige aankoopkeuring lijkt ons dan ook geen overbodige luxe.

Ook valt er te lezen ‘Er kunnen door verkoper geen garanties en verklaringen afgegeven worden over aardbevingsgerelateerde schades en subsidieregelingen.’ Het is dus sterk aan te raden om goed uit te zoeken hoe het zit met de aardbevingsschade en subsidieregelingen, mocht je deze woning kopen. Kortom, er valt nog wel wat te sleutelen aan deze woning, maar ben je zelf handig dan kun je vrijstaand wonen voor een prijs waar je in Amsterdam nog geen garagebox of parkeerplek voor koopt.

funda vrijstaand wonen modaal salaris zijkant
funda-vrijstaand-wonen-modaal-salaris
funda-vrijstaand-wonen-modaal-salaris