frank masmeijer gratie koning
Media

Wie is Frank Masmeijer? De drugssmokkelaar die gratie kreeg van de Koning

Oud-presentator Frank Masmeijer (60) moest zich wel een echte koning voelen toen hij hoorde dat hij eerder vrij zou komen door een besluit van Koning Willem-Alexander. Hij vertelde woensdag in ‘De Telegraaf’ dat onze majesteit hem gratie heeft verleend, terwijl hij zelf dacht dat hij nog wel een half jaar in de bak zou zitten.

Frank op vrije voeten

Dat Frank nu ook op vrije voet kan genieten van deze hittegolf, had hij zeker niet verwacht. Toen de medewerker van de gevangenis hem vertelde dat hij meteen mocht gaan, dacht hij in eerste instantie dat hij in de maling werd genomen vertelde hij aan de Telegraaf. Frank vindt zelf dat hij een te hoge straf heeft gekregen voor wat hij heeft gedaan, maar is zich wel bewust ervan dat een gratie heel erg bijzonder is en bijna nooit voorkomt.
frans-masmeijer-zaak-docu
Schijnbaar vond onze Koning dat Masmeijer ook al te lang op de blaren heeft gezeten en zette een krabbel wat tot gratieverlening zorgde. Nu zijn we eigenlijk wel benieuwd wat dan de reden is dat Frank eerder is vrijgelaten. Helaas laat advocaat Geert-Jan Knoops daar ook weinig over los.
”Het bijzondere is ook dat de beslissing altijd buitengewoon summier blijft. De inhoud van het gratiebeleid onthult weinig over de precieze redenen”, aldus zijn advocaat. Niet iedereen is het met de beslissing eens van onze Koning. Veel mensen vinden het belachelijk dat je voor zo’n zwaar drugsdelict eerder vrij komt. Zo ook onderstaande voorzitter van de politievakbond.

Waar kennen we Frank van?

Je kunt Frank Masmeijer kennen als presentator van spel- en showprogramma’s in de jaren 80 en 90. Zo presenteerde hij de Holidayshow en Dinges. Hij was zelfs één van de laatste entertainers met een grote show. Niet iedereen was gecharmeerd van de presentator. Paul de Leeuw en Jack Spijkerman konden nog wel eens kritisch op hem zijn.

In 1994 kwam er een einde aan de samenwerking met de NCRV. De omroep vond dat Frank niet meer paste in de programmering. Er was in die tijd heel veel commotie rond het vertrek van de presentator. Zo zou Frank in zijn laatste show een vriend van hem een droomreis laten winnen. Oeps! Na zijn televisie carrière zocht Masmeijer zijn geluk in België als horecaondernemer.

frank-masmeijer-vroeger

Waarom zat Frank Masmeijer vast?

In Oktober 2014 werd Masmeijer opgepakt door de Belgische politie voor drugssmokkel; Houd je vast: hij werd verdacht van het smokkelen van 467 kilo cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. Zo zou hij met een paar andere mensen geprobeerd hebben om cocaïne van een straatwaarde van 23 miljoen België binnen te smokkelen. Dit zou hij verstopt hebben in pallet bananen uit Zuid-Amerika.

rank-masmeijer-holidayshow

Frank Masmeijer zou met een familielid van zijn vrouw in een auto van de fruithandel (van een groenteboer die ook in het complot zat) naar de haven zijn gegaan om de auto op te halen. De douane vertrouwde de actie niet en daar ging zijn handel. Vervolgens zat Frank tien maanden in voorarrest, waarvan acht in de gevangenis van Antwerpen en twee thuis met een enkelband.

De oud-presentator ontkende in eerste instantie alles, maar gaf later toe een ‘beperkte’ rol te hebben gehad bij de smokkel van honderden kilo’s cocaïne via de haven van Antwerpen. Meer over Frank weten? in 2016-2017 werd er een televisie documentaire ‘de zaak Franks Masmeijer’ gemaakt. Deze kan je via bovenstaande link terugzien.