Tech

Zien: Spectaculaire eerste ruimtefoto’s van de James Webb-ruimtetelescoop

James Webb Space Telescope foto's
(Foto: ESA) Southern Ring Nebula

De James Webb Space Telescope (JWST) is een wonder van de techniek. De ruimtetelescoop is maar liefst 25 jaar in ontwikkeling geweest en heeft meer dan 10 miljard dollar gekost. Zijn succesvolle voorganger, de Hubble ruimtetelescoop, gaf ons de afgelopen jaren al de meest verbazingwekkende foto’s van het universum. Met de nu 100% operationele James Webb-ruimtetelescoop zijn de verwachtingen dan ook enorm hoog gespannen. Een nieuw tijdperk van ruimte ontdekkingen is aangebroken. In dit artikel updates over de ontwikkelingen met de meest indrukwekkende foto’s die door NASA worden vrijgegeven.

De James Webb Space Telescope nu volledig operationeel

Met de JWST kunnen we veel verder en scherper terugkijken in het universum. Tot wel 13.5 miljard jaar terug in de tijd. En dat is bij lange na nog niet alles. De ruimtetelescoop werd door NASA gelanceerd op 25 december 2021. Door het grote formaat moest deze worden opgevouwen in een raket en op plaats van bestemming in fases worden ontvouwd. De ruimtetelescoop bevindt zich in het zogenaamde Lagrange point – op 1,5 miljoen kilometer van de aarde in een baan om de zon.

In de afgelopen 6 maanden zijn alle instrumenten van de James Webb-ruimtetelescoop afgekoeld tot bizar koude temperaturen. Dit is nodig voor zo min mogelijk verstoringen en ruis tijdens opnames en metingen in de ruimte. Daarbij moesten alle 18 individuele hexagon spiegels met elkaar gekalibreerd worden zodat er feitelijk 1 gigantische spiegel ontstaat. Het testen van alle instrumenten is succesvol verlopen. Nu kunnen we eindelijk gaan genieten van de meest geweldige foto’s en nieuwe ontdekkingen.

James Webb ruimtetelescoop

Eerste foto preview door president Joe Biden

Gisteren rond 00:00 uur lokale tijd was de allereerste publieke live briefing van NASA rondom de nu volledig operatieve James Webb-ruimtetelescoop. Voor het gemak is de naam afgekort naar JWST. Met de nodige Amerikaanse retoriek toonde huidig president Joe Biden de allereerste scherpe volledige kleuren afbeelding aan het grote publiek.

De afbeelding in kwestie dient als opwarmer voor de eerste reeks foto’s die vandaag worden gepubliceerd op o.a. NASA’s website. Hieronder zie je de eerste deep field foto van het universum: grote aantallen sterrenstelsels met miljoenen sterren en planeten. Ter illustratie, als je een korreltje zand op je vinger legt, je arm uitstrekt en naar de lucht kijkt, dan is dat de doorsnede van wat je hieronder op de foto’s ziet. Miljarden zonnestelsels met miljarden planeten te zien op foto’s ter grootte van slechts “1 korreltje zand”.

jwst deep field foto
Credits: NASA/ESA/CSA

Nieuwe foto’s van de James Webb-ruimtetelescoop zijn spectaculair

Hieronder de verzameling van de vandaag vrijgegeven collectie foto’s (klik op de foto’s voor hoge resolutie) van de James Webb Space Telescope:

James Webb ruimtetelescoop Cosmic Cliffs in Carina NIRCam scaled
(Foto: ESA) – Cosmic Cliffs in Carina – NIRCam imaging
James Webb ruimtetelescoop Cosmic cliffs in Carina NIRCam and MIRI scaled
(Foto: ESA) Cosmic cliffs in Carina – NIRCam and MIRI
James Webb ruimtetelescoop Southern Ring Nebula NIRCam imaging
(Foto: ESA) Southern Ring Nebula – NIRCam image
James Webb ruimtetelescoop Stephans Quintet NIRCam en MIRI Imaging
(Foto: ESA) Stephan’s Quintet – MIRI image
James Webb ruimtetelescoop Stephans Quintet MIRI imaging
(Foto: ESA) Stephan’s Quintet – MIRI imaging