Media

Formule 1 streamen? Bekijk de Grand Prix, ook vanuit buitenland

F1 race streamen Lees deze gids ook handig als je in het buitenland zit

Steeds meer Nederlanders doen het: Formule 1 kijken. De laatste jaren doen Red Bull en Max Verstappen het uitstekend, waardoor er veel meer aandacht voor deze sport gekomen is. De televisierechten werden verkocht aan een andere aanbieder, waardoor je nu alleen bij Viaplay terecht kunt om Formule 1 te kijken. Ook Formule 1 TV Pro heeft de rechten in handen, waardoor je bij deze dienst op meer plekken in de wereld met je Nederlandse abonnement kunt kijken. De Nederlandse Formule 1-streams worden helaas vaak geblokkeerd op basis van je IP-adres. Zo is de kans groot dat je niet naar de wedstrijden kunt kijken als je op vakantie bent in het buitenland.

Manieren om Formule 1 te bekijken

Als je in het buitenland bent, krijg je bijvoorbeeld de apps van Ziggo en KPN niet geopend als je buiten de EU bent. Daardoor kun je waarschijnlijk geen Formule 1 met Nederlands commentaar kijken. Het kan ook mogelijk zijn dat je liever geen Nederlandse streams bekijkt, maar juist een buitenlandse F1-stream wilt bekijken. Deze streams zijn soms gratis en bovendien een goede vervanger voor de Nederlandse streamingdiensten. Toch zul je waarschijnlijk tegen problemen aanlopen, omdat de buitenlandse streams in Nederland geblokkeerd worden.

Je kunt dit probleem gemakkelijk omzeilen door een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. Zo kun je altijd en overal ter wereld naar de Grand Prix kijken. Hoewel je er in Nederland voor moet betalen, zijn sommige streams uit het buitenland volledig gratis en legaal. Zo hoef je geen acties van Max Verstappen of Carlos Sainz meer te missen. Je kunt de wedstrijden bekijken aan de hand van: gratis F1-streams uit het buitenland, streams via Viaplay of streams via F1 TV Pro.

Wereldwijde toegang tot gratis Formule 1 streams

Het mooiste is als je zelf de keuzevrijheid hebt om te bepalen welke Formule 1 stream je wilt bekijken. Helaas hebben de aanbieders niet altijd de auteursrechten in handen om de streams buiten hun land aan te bieden. Er zijn een aantal buitenlandse omroepen die de streams zelf gratis aanbieden, zoals de BBC en SES . Je hebt dan geen abonnement nodig. De streams zijn volledig legaal en gratis. Om deze beelden te kunnen bekijken, heb je een VPN nodig. Daarmee kun je de locatie van je IP-adres veranderen. Al je internetverkeer verloopt dan via de servers van de VPN-aanbieder. Als je kiest voor een server in Oostenrijk, kun je bijvoorbeeld naar Servus TV kijken. Je moet het Nederlandse commentaar dan wel missen.

Via Nederlandse streams naar Formule 1 kijken

Het is ook mogelijk om via Nederlandse streams naar Formule 1 te kijken. Dat kan via de apps van Ziggo en KPN. Je hebt wel een abonnement nodig van streamingdienst Viaplay. Het abonnement kun je apart afsluiten, maar het is ook mogelijk dat te doen bij Ziggo en KPN. Overigens krijg je niet alleen toegang tot beelden van de Formule 1, maar ook tot de Bundesliga (voetbal), darten en Scandinavische films en series. Als je daar niet op zit te wachten en vindt dat je te veel betaalt voor content die je toch niet kijkt, kun je ook kiezen voor F1 TV Pro. Let op: Viaplay, Ziggo en KPN werken in het buitenland niet goed. Buiten de Europese Unie kun je er niet naar kijken. Je hebt daarom een VPN nodig.

F1 race streamen Lees deze gids ook handig als je in het buitenland zit 1

Formule 1 kijken met F1 TV Pro

Vind je de beelden van Viaplay niet mooi omdat HD soms ontbreekt, of omdat het commentaar wel erg slaapverwekkend wordt? Geen probleem, je kunt ook kiezen voor een alternatief voor Viaplay. Dat is F1 TV Pro. Dit is een streamingdienst waarbij je een abonnement afsluit en zonder VPN in meerdere landen alle trainingen, kwalificaties en races kunt bekijken. Het is een vrij nieuwe streamingdienst en biedt je de volledige regie. Zo kun je zelf aanklikken welke camera je wilt gebruiken. Zo zie je elke actie uit elke hoek en rijd je mee met de verschillende coureurs.

Dat klinkt al een stuk beter, maar de prijs kan een behoorlijke domper zijn. Met een prijskaartje van 65 euro per jaar is het niet erg vriendelijk geprijsd. Gratis kijken naar Grand Prix-races zit er niet in en je kunt maar voor 1 TV een abonnement afsluiten. Daarvoor heb je wel een creditcard nodig. Als je in het buitenland niet kunt kijken naar F1 TV Pro, heb je een VPN nodig.

Formule 1 luisteren met Olav Mol

Eén van de grootste klachten rondom Nederlandse Formule 1 streams is dat het commentaar slecht is. Veel trouwe fans zijn de iconische commentaren van Olav Mol en Jack Plooij gewend. Mocht je dat missen, dan kun je Grand Prix Radio opzetten. Er zit een seconden slider in de app, zodat je het commentaar kunt vertragen en precies kunt synchroniseren met de beelden op televisie. Zo kijk je toch TV, maar heb je het commentaar zoals je dat gewend bent.

VPN en Formule 1

In sommige gevallen heb je een VPN nodig om Formule 1 streams te kunnen bekijken. Bijvoorbeeld als je een gratis stream uit het buitenland wilt kijken, of buiten de EU wilt kijken naar Ziggo of KPN. Binnen de EU heb je soms al een VPN nodig voor de app van Viaplay. 

Bovendien heb je een VPN nodig als je geen abonnement hebt op Viaplay en in Nederland naar buitenlandse streams wilt kijken. De Oostenrijkse omroep ServusTV biedt bijvoorbeeld zo’n gratis stream aan. Ten slotte kun je ook een VPN nodig hebben als je in een land zit waar er helemaal geen streams beschikbaar zijn. Meestal is het kijken van Formule 1 met een VPN helemaal legaal.

Beginnen met VPN

Beginnen met een VPN is niet erg lastig. Je hebt er geen technische kennis voor nodig. Je dient ten eerste een betaald abonnement af te sluiten bij een goede provider. NordVPN en Surfshark zijn de aanbieders die in het oog springen als het gaat om Formule 1 streamen via een VPN. Zo’n VPN is erg betrouwbaar en snel. Dat is ook nodig, want al je internetverkeer wordt over de servers van de aanbieder gestuurd. Dit is volledig veilig; de aanbieders zien alleen versleuteld verkeer en er worden geen logs bijgehouden. Bevalt de dienst niet? Dan kun je bij sommige diensten binnen 30 dagen je geld terugvragen.

Nadat je een abonnement hebt afgesloten, kun je de bijhorende software downloaden en installeren op bijvoorbeeld je laptop, smartphone of tablet. Je dient de software te installeren op het apparaat waarmee je Formule 1 wilt gaan kijken. De software kun je veilig en betrouwbaar downloaden via de website van de VPN-provider. Daarna hoef je alleen maar in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord.

F1 race streamen Lees deze gids ook handig als je in het buitenland zit 2

Verbinding maken met de juiste server

Eenmaal ingelogd, dien je verbinding te maken met de juiste VPN-server. Zit je in het buitenland en wil je naar de Nederlandse streams kijken? Dan dien je voor ‘Nederland’ als locatie te kiezen. Maar zit je in Nederland en wil je bijvoorbeeld naar de gratis streams van de Oostenrijkse omroep kijken? Dan dien je ‘Oostenrijk’ aan te klikken. Dat geldt uiteraard ook als je een stream uit bijvoorbeeld Brazilië of Albanië wilt kiezen. Je kiest altijd de locatie waar er uitgezonden wordt.

Formule 1 kijken via VPN

Heb je verbinding gemaakt, dan hoef je daarna niets meer te doen. Je hoeft alleen maar de VPN aan te laten staan op de achtergrond. Je merkt hier verder niets van en kunt genieten van al het moois dat Formule 1 je te bieden heeft.

Hoe kies ik de beste VPN?

De beste VPN kiezen kan best lastig zijn. Het is belangrijk dat je een aanbieder kiest met voldoende locaties. Daarnaast moet de aanbieder snelle servers hebben. Anders is de kans groot dat je Formule 1 stream gaat haperen en je belangrijke momenten mist. Ga je een gratis stream kijken, dan wil je niet te veel betalen voor je VPN. Daarom is het verstandig ook naar de prijs en het gebruikersgemak te kijken. De meeste apps zijn erg gebruiksvriendelijk, zodat je weinig technische kennis nodig hebt om een VPN op te zetten.

Vermijd gratis VPN’s. Die hebben vaak een datalimiet en zijn niet erg snel. Zo komt het voor dat je maar een deel van de race kunt bekijken of doordat de verbinding niet stabiel genoeg is, je belangrijke momenten mist.

Is het legaal om een VPN te gebruiken?

Doorgaans is het volledig legaal om een VPN te gebruiken. Voor sommige landen zoals Iran, Turkije en China gelden er andere regels. Uiteraard is het je eigen verantwoordelijk om de gebruiksvoorwaarden van de dienst die je gebruikt te lezen. Zo mag je volgens sommige diensten geen geo blokkades omzeilen. Lees altijd de voorwaarden en houd je hieraan. Win daarnaast eerst informatie in of je in het land waarin je je bevindt wel of niet een VPN mag gebruiken.