Geld & Carrière

Formule 1-fans opgelet: funtaks bovenop de ticketprijs voor GP Zandvoort

Formule 1 fans opgelet funtaks bovenop de ticketprijs voor de GP Zandvoort 1
Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

De vermakelijkheidsbelasting, beter bekend als de funtaks, wordt van kracht in Zandvoort. In 2024 en 2025 zullen bezoekers van de Grand Prix van Nederland een toeslag moeten betalen, boven op de ticketprijs. Dit voorstel werd ingediend door het college van burgemeester en wethouders en afgelopen dinsdag goedgekeurd door de gemeenteraad van Zandvoort.

Waarom is de funtaks in het leven geroepen?

Volgens het college van Zandvoort draagt de Formule 1-race elk jaar bij aan een kostenpost van ongeveer 800.000 euro voor de gemeente. Met de invoering van de funtaks van 3 euro per kaartje zullen de kosten voor verkeersregelaars, vuilophalers en veiligheidsmaatregelen worden gedekt. Men verwacht dat dit geen grote invloed hebben op de toeschouwersaantallen, aangezien de meeste tribunekaartjes honderden euro’s kosten.

Deze maatregel heeft echter wel degelijk voor ophef gezorgd. Circuitdirecteur Robert van Overdijk sprak zich al eerder uit tegen de funtaks. Hij zegt dat het evenement juist veel geld oplevert en dat de gemeente daar nog jaren van kan profiteren. Desondanks heeft de gemeenteraad de invoering van de belasting doorgezet.

Funtaks GP Zandvoort Vlag

Organisatie GP probeerde tevergeefs de gemeente te overtuigen

De organisatie van de Grand Prix van Nederland had vorige maand nog de hoop dat ze de gemeente konden overtuigen om af te zien van de funtaks. Er waren gesprekken gaande met de betrokken partijen. Maar uiteindelijk bleek het college en de gemeenteraad niet van gedachten te veranderen.

Niet alleen funtaks voor de Grand Prix

De vermakelijkheidsbelasting geldt voor alle evenementen in de gemeente Zandvoort die meer dan 10.000 bezoekers per dag trekken. De Grand Prix van Zandvoort is echter in de praktijk een van de weinige evenementen die dit aantal bereikt, met zelfs meer dan 100.000 bezoekers per dag tijdens het GP weekend.

Funtaks GP Zandvoort Verstappen

GP Zandvoort dit jaar op 27 augustus

Na een afwezigheid van 36 jaar keerde de Formule 1 in 2021 terug naar het iconische circuit in de duinen van Zandvoort. Dit jaar vindt de Grand Prix van Nederland plaats op zondag 27 augustus.  Dan geldt de funtaks dus nog niet.

Onze Max Verstappen heeft de race in zowel 2021 als 2022 op zijn naam geschreven. Gaat hij voor de derde keer op rij zijn thuiswedstrijd winnen? Een ding is zeker, het Formule 1-seizoen 2023  is in volle gang en Max staat er uitstekend voor; hij verzamelde al 255 punten en won de laatste zes GP races op rij.