Kostbare nostalgie op zolder: deze Flippo’s zijn veel geld waard
-
Jim Glansdorp
- •
- Geld & Carrière
- •
- •

We zijn allemaal opgegroeid met Flippo’s. Een tijd lang waren ze niet weg te denken uit ieder huishouden: de Flippo’s. Vooral rond 1995 waren deze plastic schijfjes razend populair en deden kinderen er letterlijk alles voor. Het is dan ook een van de meest succesvolle rages die we in Nederland ooit hebben meegemaakt. Hopelijk heb jij jouw verzameling nog op zolder liggen, ze kunnen namelijk aardig wat geld waard zijn.
In de hoogtijdagen van de Flippo spaarden maar liefst 95% van de kinderen tussen de 6 en 12 jaar deze magische schijfjes. Uiteindelijk zijn er miljarden Flippo’s gemaakt. Na een aantal gouden aren begon de rage uit de mode te raken. Op 11 juni 1997 kondigde Smiths, de bekende zoutjes fabrikant, met Flippo’s in de chips. Flink wat jaren later zijn er een aantal Flippo’s aardig in waarde gestegen. Wij zetten het deze voor je op een rijtje.
Verschillende Flippo’s met verschillende waarde
Je komt ze vast nog wel eens tegen op een vlooienmarkt. Vaak koop je voor een paar euro tientallen van die schijfjes. Hoe is het dan mogelijk dat wij het hebben over waardevolle Flippo’s? Dat komt door de bijzondere en unieke exemplaren die zijn uitgebracht. De zeldzame gouden flippo’s zijn hier het beste voorbeeld van.
Deze gouden flippo’s werden in eerste instantie bedacht om de aankopen van de zakken chips wat te boosten. Dit bleek echter helemaal niet nodig en de rage ging zonder gouden flippo’s al van start. Toch besloot Smiths alsnog gouden flippo’s in te zetten. Er zijn er ongeveer 500 van gemaakt en momenteel is een gouden flippo ongeveer 155 euro waard.
Daarnaast zijn er een aantal speciale kerst flippo’s uitgebracht. Dit is op dit moment de meest waardevolle reeks. Ze worden voor honderden, soms zelfs duizenden, euro’s verkocht. De kerst flippo’s lijken in waarde te blijven stijgen en daarom is het maar net wat een ‘gek’ er voor geeft. Als je deze ooit op een rommelmarkt tegenkomt moet je dus scherp zijn.

Van multimiljonair naar de bijstand
Fun fact: het meesterbrein achter deze super rage is de Nederlander Hans Zandvliet. Tijdens een reis door Amerika belandde hij in Californië. Hans zag daar veel kinderen met zogenaamde ‘pogs’. Deze waren vergelijkbaar met de flippo en overal te scoren. Amerikaanse kinderen waren er verzot op. Hier ontstond het idee van de Nederlandse Flippo.
Hij verdiende uiteindelijk een miljoenen vermogen met dit briljante idee. Hij werd er zelfs zo ongelofelijk rijk van dat hij een tijdje de buurman van koning Willem-Alexander was met een villa in Eikenrode. Dit succes was helaas niet eeuwig en al snel ging het bergafwaarts met Zandvliet.
Flippo-Koning Hans ging namelijk nat in de crisis in 2009. De waarde van zijn vastgoed kelderde en hij werd ziek. Alles viel als een kaartenhuis in elkaar en uiteindelijk belandde hij in een sociale huurflat in Leiden met een bijstandsuitkering. Ondanks alles blijft Hans positief en heeft hij er later het boek ‘Flippo en het spel om de knikkers’ over uitgebracht.
Nostalgie is trending
Flippo’s zijn niet de enige nostalgische producten met waarde. Denk aan Super Soakers, oude Nokia’s, Furby’s en andere producten. Onlangs kwamen we er ook achter dat oude VHS-banden ook veel waard kunnen zijn.