fire-methode financieel onafhankelijk vervroegd pensioen
Life

FIRE-methode: financieel onafhankelijk worden en vervroegd met pensioen

We zijn allemaal druk, druk, druk en willen genoeg tijd over hebben om leuke dingen te doen. Hard werken beloond uiteraard en je kunt er ontzettend veel energie uithalen, maar toch dromen wij er wel van: heel vroeg met pensioen gaan. De FIRE-methode is een interessante optie. Stel je voor dat je op je 40ste alles kunt doen wat je maar wilt! Wij zien onszelf al wegdromen op een hagelwit strand met een koud biertje in ons hand. Jij ook? Lees snel verder

Wat is de FIRE-methode?

De afkorting FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. Deze methode is ontstaan met de gedachte door super zuinig te leven, slim te beleggen en goed op alles te besparen. Uiteindelijk kun je dan met vervroegd pensioen en genieten van al het moois wat het leven te bieden heeft.

Dit is trouwens het gemiddelde netto-salaris van Nederlanders. Hieronder lees je wat je ongeveer nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden met de FIRE-methode. Naast je normale werk is het dus kwestie om ook vermogen op te bouwen middels slimme investeringen en beleggingen.

Hoe werkt deze methode?

Door je aan te sluiten bij de opkomende FIRE-beweging (Financial Independence Retire Early) is het dus mogelijk om vroeg te stoppen met werken. Het is allemaal in Amerika begonnen waar mensen met kantoorbanen het wel zagen zitten om vervroegd met pensioen te gaan. Als je de basisregels van de FIRE-methode volgt, zal je dus uiteindelijk naar financiële onafhankelijkheid gaan.

Om dit voor elkaar te krijgen, moet je jouw inkomsten en uitgaven zo moeten inrichten dat je spaar en/of beleg percentage zo hoog is, dat je kunt leven van het behaalde rendement uit je beleggingen. Als je belegt in strategische markten, kan het zomaar zijn dat je dus je ruim 25 jaar eerder met pensioen gaat omdat je genoeg hebt gespaard.

Welk bedrag heb ik nodig om te stoppen?

Het bedrag wat je nodig hebt om te stoppen, reken je uit door je jaarlijkse uitgaven te vermenigvuldigen met 25. Als je dat – bij een gemiddeld rendement van vier procent per jaar – op je (beleggers)rekening hebt staan, kun je, je baas gedag zeggen en je afscheidsborrel gaan organiseren.  Op die manier kan je gewoon elk jaar verder leven zoals je altijd al gewend was.

Om je even een gevoeld hierbij te geven: om financieel onafhankelijk te worden moeten de meeste mensen volgens de FIRE-methode minstens 600.000 euro aan vermogen behalen.

fire-methode welk bedrag nodig

Is de FIRE-methode iets voor mij?

Bovenstaande klinkt natuurlijk wel heel mooi, maar is helaas niet voor iedereen weggelegd. Allereerst moet je heel vroeg beginnen. Als je jong bent heb je namelijk veel tijd maar naarmate je ouder wordt, houd je wat minder tijd over.

‘Je moet veel geld overhouden én je moet de tijd hebben zegt het Nibud. Verder hangt het ook af hoeveel inkomen je kan genereren en van de mate van consumptie die je in je leven wilt. ‘

Klinkt heel logisch: maar je kunt natuurlijk meer sparen als je op wat zaken inlevert. Tweedehands spullen kopen en eventjes een paar jaar niet vakantie zal daar ook bij helpen. Of je dit nou zo lang kan volhouden is natuurlijk ook maar de vraag. Je moet dus veel discipline hebben.

 

Wat zijn de risico’s van beleggen?

We weten allemaal dat je tegenwoordig niet meer rijk wordt van de rente op je spaarrekening. Beleggen levert dus uiteindelijk veel meer op. Toch is dit niet zonder risico’s. Het is natuurlijk mega hard balen als je eindelijk wilt stoppen met werken en ineens stort de beurs in. Dan even keihard janken en moet je, je baas toch gaan vertellen dat hij die afscheidsborrel nog even kan uitstellen.

Er zullen dus periodes zijn dat het minder goed gaat op de beurs en daar moet je wel stressbestendig voor kunnen zijn. Er zitten dus ze wat risico’s aan vast, maar op lange termijn kan het je heel veel opbrengen. Check ook de beleggingstips van meester investeerder Warren Buffet.