Geld & Carrière

In een jaar een financiële buffer bij elkaar sparen doe je zo

financiële buffer

We leven op dit moment in onzekere financiële tijden. We zijn massaal bezig met geld besparen. Door de stijgende kosten van gas, stroom, en water moeten we besparen op boodschappen. We weten niet wat er in de toekomst gaat gebeuren, dus is het verstandig om een financiële buffer te creëren. Een spaarpotje dat een financiële klap kan verwerken. Maar hoe maak je zo’n buffer? Wij hebben de beste tips op een rij gezet.

Een financiële buffer geeft minder stress en meer zekerheid

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat één op de zeven Nederlandse huishoudens geen financiële buffer heeft. Dit kan stress met zich meebrengen, vooral in deze tijdsgeest met hoge inflatie waarin de prijzen van doodnormale dingen zoals boodschappen en benzine zomaar de pan uit kunnen rijzen. Mensen zonder financiële buffer maken zich meer druk over eventuele tegenslagen met betrekking tot geld.

Wat als de auto plotseling kapot gaat? Of de wasmachine? Of wat als je plotseling je baan verliest door de economische crisis? Dit soort vragen drukken minder zwaar op je gedachten als je weet dat je zo’n klap op kunt vangen. Maar hoe creëer je nou een financiële buffer? Met de onderstaande tips kun je binnen een jaar een stukje rust in een spaarpotje verwezenlijken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hafima Financieel (@hafima_financieel)

1. Breng je uitgaven in kaart

Sparen is niet de eerste stap van het creëren van een financiële buffer, al zou je dat wel denken. De eerste stap is het in kaart brengen van je uitgaven zodat je ruimte tot sparen kunt bewerkstelligen. Misschien is dit een goede reden om te stoppen met roken, of een keertje te passen voor een avondje uit. Dat scheelt geld, en een kater.

2. Bedenk een realistisch spaarplan

Als je een financiële buffer aan wilt leggen dan moet je realistisch kijken naar het bedrag dat je daadwerkelijk kunt missen elke maand. Begin met een bedrag dat je niet meteen keihard voelt in je portemonnee. Raak gewend aan sparen, elk bedrag dat je opzij zet is nuttig. Je kunt later altijd nog het spaarbedrag verhogen. Ook koopzegels kunnen ook handig zijn voor dit doel.

financiële buffer spaarplan

3. Open een spaarrekening bij een andere bank

Als je een spaarrekening bij dezelfde bank hebt waar je ook je normale rekening beheert dan kom je sneller in de verleiding om toch wat spaargeld te gebruiken. Laat het spaarbedrag automatisch overboeken als je je salaris krijgt. Op een gegeven moment voel je het niet eens meer. Je zult jezelf na een jaar bedanken.

4. Boek financiële meevallers meteen over

Het is lekker als je een dertiende maand krijgt, of een onverwachte bonus van je werkgever, maar dat is ook zo weer op als je niet uitkijkt. Je kunt het bedrag het beste meteen overboeken naar je spaarrekening, want anders ligt het binnen no-time in de kassa van de plaatselijke kroeg.

financiële meevallers

5. Maak een sport van sparen

Behalve de rust in je hoofd krijg je door sparen ook een tevreden gevoel. Je bent met ‘iets verstandigs’ bezig. Probeer er plezier in te krijgen, maak er een sport van, en dan zul je zien dat sparen best leuk kan zijn. Als je daarnaast ook nog op het energieverbruik van je huishoudelijke apparaten let dan hou je nog meer geld over om te sparen.

6. Schrijf grotere aankopen op in een boekje

We hebben het in dit geval niet over een auto of nieuw laminaat, maar over bedragen die best pittig zijn, maar uit je portemonnee sluipen als je niet oplet. Een rondje geven in de kroeg is misschien heel aardig, maar je bent zo 50 euro kwijt, en dat weet je waarschijnlijk een week later niet meer. Schrijf dit soort uitgaven op voor meer duidelijkheid.

7. Probeer jezelf zo min mogelijk te ontzeggen

Jezelf van alles en nog wat ontzeggen werkt demotiverend. Het kan wel wat minder, maar je hoeft er niet voor ‘te lijden’. Sparen moet wel leuk blijven. Net zoals met diëten wordt het moeilijker om te sparen als je er teveel voor moet laten. Wees daar dus realistisch in, en je zal zien dat je over een jaar een redelijke financiële buffer hebt opgebouwd

financiële buffer uitgaven