
Financiële Overlevingsgids 2023: slim geld besparen op lasten en uitgaven
We hebben allemaal te maken met stijgende prijzen van boodschappen, gas en stroom, benzine en nog veel meer. Geld besparen is een nationale sport geworden. Wil jij ook in het komende jaar slim besparen? Om je op weg te helpen hebben we al onze bespaartips hieronder voor je verzameld.
Zorg eerst voor financieel inzicht en helder overzicht
Verstandig omgaan met geld is bijna niet te doen zonder overzicht. Heb je nog geen overzicht, dan is de eerste stap die je moet zetten: zorg dat je altijd precies weet wat er binnenkomt en wat je uitgaven zijn. Overzicht geeft je meer controle en uiteindelijk ook meer zelfvertrouwen op financieel gebied. Zet je eigen boekhouding serieus op; het helpt om je eigen financiële huishouding te zien als een klein bedrijfje waar je winst mee wilt maken. Zorg ook altijd voor een financiële buffer, ook als je maar weining kunt sparen.
Hoe krijg ik eenvoudig inzicht in mijn financiën?
Bekijk je geldstroom van dit jaar en maak hierbij een onderverdelingen zoals vaste lasten, incidentele lasten en mogelijke onvoorziene uitgaven. Dit is vrij eenvoudig te doen, per kwartaal bijvoorbeeld, door exports te maken van alle afschrijvingen in je digitale bankieren omgeving. Vervolgens deel je deze onder in de genoemde categorieën in een Excel sheet of Google Sheets.
Dit is een goede start om snel inzicht te krijgen van je huidige financiële plaatje. Met dit overzicht kun je vervolgens keuzes gaan maken op wat en hoe je het beste kan besparen.
De beste geldbespaartips voor dit jaar en 2023
Huur, hypotheek, brandstof, boodschappen; vrijwel al je vaste lasten zijn flink duurder geworden dit jaar. Gaan de maatregelen van de regering de inflatie in 2023 stoppen? Niemand kan in de toekomst kijken, dus daar is voorlopig nog geen zinnig woord over te zeggen.
Maar je kunt alvast zelf de strijd aangaan, op twee manieren: je inkomsten verhogen, of je uitgaven verlagen. Om je uitgaven te verlagen moet je er even voor gaan zitten; check je vaste lasten één voor één en kijk of het mogelijk is ze omlaag te krijgen.
Hoe kan ik geld besparen op woonlasten?
Heb je een eigen woning, check dan of je hypotheek extra aflossen voor jou voordelig is. De grootste bedragen gaan bij vrijwel iedereen naar de woonlasten. Voor een grote groep mensen valt er weinig te sleutelen aan de hypotheek of huur, maar toch zijn er nog wel wat mogelijkheden. We geven twee voorbeelden:
Verhuizen. In verhuizen heeft natuurlijk lang niet iedereen zin, maar er zijn nog altijd regio’s in Nederland waar de huizenprijzen ver onder het landelijk gemiddelde zitten. Ook krijg je meer vierkante meters voor hetzelfde geld.
Woonlasten delen. Stel je hebt een woning met twee verdiepingen. Je gaat zelf beneden wonen en verhuurt de bovenruimte. De hypotheek wordt dan al grotendeels gedekt door de huurinkomsten, waardoor je bijna gratis woont.
Hoe kan ik geld besparen op gas en stroom?
Energiebesparing is één van de meest besproken onderwerpen van dit moment. Heb je een eigen woning, die nog wel wat duurzamer kan? Je kunt beginnen met een afspraak met een energiecoach te maken. Je krijgt dan deskundig en onafhankelijk advies. Daardoor maak je een professionele start om de verduurzaming van je huis structureel goed aan te pakken.
De gasprijzen rijzen de pan uit en dat lijkt niet snel over te gaan in 2023. Hoogste tijd om te kijken wat nu de goedkoopste manier van koken is: is het bijvoorbeeld voordeliger om op gas, inductie of keramiek te koken? Daarnaast hebben we nog meer tips voor je verzameld over je verwarming zuiniger gebruiken.
De prijs van water gaat ook omhoog, dus bekijk zeker ons artikel over bespaartips voor water. Ook je was doen kan zuiniger dan je wellicht denkt. Denk ook de komende dagen aan het verbruik van je kerstverlichting.
Is overstappen naar nieuw energie of zorgcontract goedkoper?
Geld besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier, kon tot voorheen een fikse besparing opleveren. Op dit moment is echter bij vrijwel alle aanbieders gas en stroom peperduur. Maar wist je dat je naast vaste- en variabele contracten nu ook kunt kiezen voor een dynamisch energiecontract? In het kort komt het erop neer dat je dan zelf aan de knoppen zit; je kijkt zelf wanneer de tarieven het goedkoopst zijn en koopt dan in.
Op dit moment zijn de tarieven overal hoog, maar voor de toekomst is een dynamisch contract zeker iets om in de gaten houden. Je leest er meer over op de site van de gezamenlijke aanbieders van dynamische contracten.
Besparen door over te stappen van zorgpolis? Dat levert meestal minder op dan voorgaande jaren. De premies liggen wat minder ver uiteen komend jaar. Dat komt onder andere door het afschaffen van collectieve kortingen. Je kunt misschien nog wel wat bezuinigen op zorgkosten, door kritisch te kijken naar je eventuele aanvullende verzekeringen.
Zijn er nog meer vaste lasten waar ik op kan besparen?
Uiteraard zijn er nog veel meer vaste lasten waarop je kunt besparen, zoals vervoer, internet en tv, telefonie, verzekeringen, etc. Heb je bijvoorbeeld een auto, overweeg dan om die in te ruilen voor een kleiner model. Scheelt je honderden euro’s per jaar aan brandstof en belasting.
En wat dacht je van geld besparen op boodschappen? Aanbiedingen in de gaten houden, omfietsen voor een superaanbieding; hoe langer de inflatie duurt, hoe interessanter het wordt op de kleintjes te letten. Extra tip: spaar koopzegels. Het rendement daarop is vele malen hoger dan op je spaarrekening. Let bij het boodschappen doen ook de gevolgen van krimpflatie: dat is kort gezegd het fenomeen dat je hetzelfde betaalt voor minder inhoud.
Kort samengevat; loop je vaste lasten na en wees creatief. Bijkomend voordeel van besparen op vaste lasten en dat je daar iedere maand opnieuw weer de voordelen van merkt.
Financieel overleven door besparen op ‘luxe’ middelen
Heb je een minimuminkomen, dan kun je weinig met deze tip. Maar voor iedereen die na alle vaste lasten geld overhoudt, geldt dat je ervoor kunt kiezen dit te besparen in plaats van uit te geven.
Zo ging er dit jaar een recordaantal Nederlanders op vakantie. En dat is ook logisch na twee jaar waarin bijna niets kon. Maak van 2023 jouw jaar om verstandiger om te gaan met je vrijetijdsbesteding. Op vakantie valt best vrij makkelijk wat te besparen. Ga bijvoorbeeld korter op vakantie, dichterbij of minder luxe.
Of kies wat vaker voor leuke lokale eethuisjes in plaats van dure restaurants. Trap vooral niet in ‘tourist traps’, restaurants in het centrum van een stad die zich op toeristen richten en veel hogere prijzen hanteren dan gemiddeld.
Vergroot je inkomen
In plaats van – of naast – geld besparen, kun je natuurlijk ook je inkomsten vergroten. Van de maatregelen van het kabinet is uitgelekt dat het minimumloon zo’n 10% gaat stijgen. Vanaf 2023 wordt het dus extra interessant een bijbaantje te nemen of wat extra uurtjes te werken. Kies een lucratieve bijbaan. Met minimaal 15 à 20 euro per uur tikt dat toch aardig aan.
Wat je ook kunt doen is een dagje in de week freelancen. Installeer apps op je telefoon die freelance klussen bieden en kijk wat je leuk lijkt en hoeveel uren je wilt besteden. Afhankelijk van het soort werk is 150 à 200 euro voor een dagje werk zeker haalbaar.
Zorg voor een passief inkomen
Naast geld besparen kun je ook zorgen dat er meer geld binnenkomt. Bijvoorbeeld met een passief inkomen. Dan denk je misschien al snel aan aandelen of obligaties kopen, maar ook met handel in crypto’s, NFT’s of simpelweg spullen verkopen kom je vaak een heel eind. Wil je starten met beleggen, check dan eerst de tips van de beste belegger aller tijden, beleggingsgoeroe en investeerder Warren Buffett. Lees zeker ook eerst onze tips over technische analyses die je rendement verbeteren.