Health

Gezondheidsvoordelen van fietsen: dit is wat je moet weten

gezondheidsvoordelen fietsen

Van fietsen wordt je fitter en gezonder. Mensen in Nederland worden vaak aangemoedigd om te fietsen voor lichaamsbeweging en frisse lucht. De reden? Om verschillende gezondheidsproblemen en kwalen te bestrijden. In dit artikel bespreken we waarom fietsen ervoor zorgt dat je langer leeft.

Gezondheidsvoordelen van fietsen

Veel gezondheidsvoordelen van fietsen zijn algemeen bekend. Maar naast de bekende fysieke voordelen is het ook bewezen dat fietsen voordelen oplevert voor mensen die lijden aan emotionele en mentale gezondheidsproblemen. Het is dus veel meer dan alleen lichaamsbeweging.

Sterker nog, in sommige gevallen zagen patiënten meer resultaten bij fietsen dan bij psychotherapie sessies. Fietsen doet zoveel meer voor ons dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Slechts een paar uur fietsen per week heeft een positief effect op ons immuunsysteem en levensverwachting.

gezondheidsvoordelen-van-fietsen

Onderzoeken naar fietsen

Slechts 30 minuten fietsen per dag heeft een overweldigend positief effect op je immuunsysteem. En hoewel dit nieuws jaren geleden al is bewezen, is het de moeite waard om te herhalen. Zeker als we ons bedenken dat het gewicht van de gemiddelde Nederlander elk jaar hoger wordt.

De deelnemers aan het onderzoek betroffen 125 fietsers tussen de 55 en 79 jaar oud. Vooraf kregen ze bloedafnames en analyses, waarbij verschillende statistieken naast elkaar werden gelegd. De ene groep waren fanatieke fietsen, en de andere groep waren mensen die minder aan lichaamsbeweging deden.

gezondheidsvoordelen-van-fietsen

De vergelijkingen leverden fascinerende resultaten op. Zo was het lichaamsvet van de mensen die vaker fietsten net zo laag als dat van een jonge volwassene van in de twintig. Ook functioneerde het immuunsysteem van fietsers als die van twintigers. Genoeg redenen dus om elke week minstens twee uur te fietsen.

Zorg beter voor je gezondheid

Naast fietsen zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om te werken aan een goed gezondheid. wij schrijven wekelijks over de beste onderwerpen op het gebied van fitness en gezondheid. Houdt onze website daarom goed in de gaten. Je kan er ook voor kiezen om één van deze artikelen eens te lezen: