Geld & Carrière

Hoe de machtige Federal Reserve de inflatie en economie aanstuurt

de rol van de federal reserve op inflatie en economie

De Federal Reserve, ook wel de Fed genoemd, is misschien wel de machtigste speler in de Amerikaanse economie. De Fed is de Centrale Bank van de Verenigde Staten en is verantwoordelijk voor het monetaire beleid in Amerika, dus eigenlijk alles wat met geld te maken heeft. Als de Fed een belangrijke beslissing maakt, beïnvloedt dat niet alleen de Amerikaanse markt, maar bijna alle investeringsmarkten over de gehele wereld. Maar hoe werkt de Fed en hoe stuurt de Centrale Bank van de VS de economie aan?

Waarom de Federal Reserve inflatie wilt

Een van de belangrijkste taken van de Fed is het beheersen van de inflatie in de Verenigde Staten. Dit doet de Fed voornamelijk door het beheersen van de hoeveelheid geld in omloop en door het bepalen van de rentetarieven. Door de rentetarieven of geldomloop aan te passen, kan de Fed de inflatie op een gezond niveau proberen te houden. Inflatie kan namelijk gezond zijn voor een economie omdat het kan helpen om de economie te laten groeien en ervoor te zorgen dat mensen meer geld uitgeven.

Inflatie betekent dat de prijzen stijgen, waardoor meer geld nodig is om dezelfde hoeveelheid goederen en diensten te kopen. Omdat mensen meer geld uitgeven, kan de economie groeien. Daarnaast zorgt een groeiende economie er ook voor dat de werkgelegenheid verhoogd kan worden. Inflatie moet soms echter ook afgeremd worden, aangezien een te hoge inflatie ervoor zorgt dat het geld van mensen minder waard wordt, waardoor ze minder spullen kunnen kopen. De Fed heeft dus eigenlijk controle over de gehele economische situatie binnen de VS.

Hoe beïnvloedt de Fed de inflatie via rentetarieven?

Als de inflatie te hoog is, kan de Fed besluiten om de rentetarieven te verhogen, ook wel “rate hikes” genoemd. Dit zorgt ervoor dat lenen duurder wordt, wat de vraag naar geld vermindert. Als er minder vraag naar geld is, zullen mensen ook minder uitgeven, waardoor de economische groei afneemt. Omdat de vraag naar goederen omlaag gaat, zal de prijs van goederen minder snel toenemen, of in sommige gevallen zelfs afnemen.

Aan de andere kant, als de inflatie te laag is, kan de Fed besluiten om de rentetarieven te verlagen. Dit zorgt ervoor dat lenen goedkoper wordt, wat de vraag naar geld verhoogt. Omdat er meer vraag naar goederen zal ontstaan, zullen de prijzen stijgen, ook wel inflatie genoemd.

Hoeveelheid geld in omloop beïnvloedt de inflatie cijfers

Daarnaast kan de Fed ook besluiten om de hoeveelheid geld in omloop te veranderen. Als de Federal Reserve besluit om geld bij te drukken, kan dit helpen om de inflatie te verhogen. Aangezien er meer geld beschikbaar komt in de economie, kan er meer uitgegeven worden waardoor de prijzen zullen stijgen. Zo ontstaat dus inflatie, waardoor jij met hetzelfde geldbedrag opeens minder kunt kopen dan voorheen.

Aan de andere kant kan de Fed ook besluiten om geld uit de economie te verwijderen om zo inflatie af te remmen of zelfs voor deflatie te zorgen. De Fed kan geld uit de economie halen door het verkopen van onder andere overheidsobligaties. Deze verkopen trekt geld vanuit de economie naar de overheid, waardoor er minder geld in omloop komt. Aangezien de hoeveelheid geld afneemt, zal dit er ook voor zorgen dat de vraag naar producten zal dalen, waardoor de prijzen zullen zakken.