Media

WK kijken in Qatar: 60,000 fans verblijven in deze bizarre containers

De containers in het fandorp in Qatar

Qatar is helemaal klaar om het wereldkampioenschap voetbal 2022 te organiseren. Fans van over de hele wereld worden verwacht in de kleine Arabische staat om een glimp op te vangen van ’s werelds beste voetballers. Het land is alleen niet ingericht om in zo’n korte tijd zoveel mensen te ontvangen. Een verblijf in een hotel zal er voor vele afgereisde fans niet inzitten dit WK. Maar wat is de creatieve manier om tienduizenden voetbalfans in Qatar tijdelijk te huisvesten?

Scheepscontainers in het WK “fandorp”

Qatar verwacht miljoenen fans in de stadions tijdens het WK, dat van 20 november tot 18 december wordt gehouden. Dit heeft geleid tot een accommodatie crisis voor het gastland. Omdat er niet genoeg traditionele hotels en resorts zijn om aan de vraag te voldoen, heeft Qatar een innovatieve oplossing bedacht voor wanneer jij het team van Louis van Gaal in actie wilt zien.

Het land heeft midden in de woestijn scheepscontainers laten neerzetten om de bezoekers tijdens het toernooi te huisvesten. Er zijn 30.000 van deze containerwoningen geplaatst om 60.000 fans te huisvesten in wat een ‘fandorp’ wordt genoemd. Gezellig ziet het er wel uit, aangezien het fandorp plaats biedt voor meerdere sportvelden. Daarnaast zijn er grote schermen neergezet waar de WK-wedstrijden gekeken kunnen worden.

Zijn deze woningen de prijs waard?

Maar hoe zien deze containerwoningen er eigenlijk van binnen uit? Om te beginnen heeft elke containerwoning twee eenpersoonsbedden, een badkamer, thee- en koffiefaciliteiten, een mini-koelkast en …tja, dat is alles. Meer luxe ga je niet krijgen. Bovendien, als het gaat om ventilatie, is er slechts een enkel raam in elke kamer. Daarnaast hebben deze ‘woningen’ geen airconditioning, iets wat toch handig kan zijn in het zonnige Qatar.

Onlangs verschenen er foto’s en video’s van de containers, die zich als een lopend vuurtje verspreidden. Sommigen noemen het een innovatief idee, terwijl een meerderheid het bestempelde als een noodplan, nu het land worstelt om alles op orde te krijgen voor het evenement. Daarnaast moet je ook nog eens 200 dollar per nacht over hebben om hier te verblijven. Als je alleen de wedstrijden van het Nederlands elftal in de groepsfase zou bekijken, kom je al snel op 1500 tot 2000 euro voor het verblijf, zonder dat je überhaupt kaartjes voor de wedstrijden hebt.