Media

Waarom de wedstrijden tijdens WK in Qatar extreem veel extra speeltijd hebben

waarom wedstrijden WK in Qatar langer

Het WK in Qatar is volop aan de gang en één van de meest besproken onderwerpen is: waarom duren de meeste wedstrijden zo lang? Vaak zie je een blessuretijd van dik tien minuten, soms nog veel meer, per helft. We zochten voor je uit wat daar de reden van is.

Wat valt op bij het WK in Qatar tot nu toe?

Kijk je naar het WK in Qatar, dan vallen veel dingen op. Veel minder vrouwen dan gemiddeld in het publiek bijvoorbeeld. Bij de meeste wedstrijden zie je ook vrij veel lege stoeltjes: zijn de kaartjes niet verkocht, of zijn er voetbalfans in hun container gebleven?

Maar het meeste vallen toch wel de enorm lange blessuretijden op. In totaal kwamen er tijdens de eerste zes duels in Qatar 98 minuten blessuretijd bij. Dat is dus meer dan een volledige wedstrijd extra. Waarom is dat? Het korte antwoord: het is nieuw beleid van wereldvoetbalbond FIFA.

Aangescherpte regels

Hoofd van de scheidsrechterscommisie van de FIFA is de legendarische Italiaanse oud-scheidsrechter Pierluigi Collina. Hij zei er in een interview het volgende over: “We gaan de blessuretijd heel zorgvuldig berekenen en proberen de verloren tijd in te halen. De tijd die verloren gaat door het vieren van doelpunten, door wissels, blessuregevallen of rode kaarten moet altijd worden ingehaald.

Het nieuwe, strengere beleid is vooral bedoelt om de zuivere speeltijd te vergroten. Tijdrekken, dat veel kijkers als irritant en onrechtvaardig ervaren, wordt zo minder rendabel.

Langste blessuretijd ooit

Dat de scheidsrechters op het WK zich aan de nieuwe regels houden is wel duidelijk. Bij Engeland-Iran, de tweede wedstrijd van dit WK werd in de eerste helft 14 minuten bijgetrokken en in de tweede helft nog eens 13 minuten. Samen dus 27 minuten. Het was gelijk de wedstrijd met de langste blessuretijd sinds de metingen begonnen, op het WK van 1966. Ook tijdens de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal, afgelopen maandag tegen Senegal was er veel extra tijd: twee keer tien minuten.

waarom wedstrijden WK in Qatar lange

Meest late doelpunt ooit

Het is dan ook geen toeval dat al twee keer diep in blessuretijd een doelpunt viel: Mehdi Taremi scoorde in de 103e minuut voor Iran tegen Engeland. Dat was gelijk het meest late doelpunt ooit op een WK,  duels met verlenging niet meegerekend. Onze eigen Davy Klaassen scoorde ook laat:  in de negende minuut van de blessuretijd maakte hij de 0-2 tegen Senegal. Er zullen vast nog meer bizar late doelpunten volgen.