Tech

‘Everything-app X’ van Elon Musk gaat nieuwe gamechanger worden

Elon Musk Everything app X

De aandacht trekken met een tweet van één regel; laat dat maar aan Elon Musk over. Zijn tweet over een ‘Everything-app X’ leidde tot veel speculaties. En over aandacht had hij toch al niet te klagen: zoals je waarschijnlijk gehoord hebt neemt Elon Musk na lang touwtrekken toch Twitter over. Past dit in zijn geheimzinnige ‘Everything-app X’  plannen? We zetten voor je op een rij wat de mogelijke plannen van de excentrieke miljardair zijn.

Wat is Elon Musk van plan met X?

Vlak nadat bekend werk dat Elon Musk toch Twitter gaat kopen plaatste hij een tweet waarin hij een “Everything-app X” oftewel X, de alles-app noemde. Op basis van eerdere opmerkingen van de miljardair zou die app best wel eens veel kunnen lijken op de Chinese super-app WeChat.

Musk gaf verder geen details, maar hij heeft wel al eerder openlijk bewondering voor de WeChat app van het Chinese bedrijf Tencent Holdings uitgesproken. WeChat is uitgegroeid van een berichtenservice tot bijna een soort mini-internet. Dagelijks maken meer dan een miljard Chinezen er gebruik van.

Elon Musk Everything app

Waarom is WeChat de inspiratiebron voor Musk?

Elon Musk peinsde eerder al hardop over het nuttiger maken van Twitter, volgens insiders kan dat betekenen dat hij in de toekomst Twitter wil integreren in een soort super-app, waar WeChat een voorbeeld van is. WeChat is oorspronkelijk een berichtendienst, maar inmiddels  biedt de interface van WeChat mogelijkheden om ritten te boeken, etentjes te reserveren, eten te bestellen, betalingen doen en nog veel meer.

Eén van de grootste bedrijven ter wereld, relatief onbekend in het westen

WeChat is onderdeel van Tencent Holdings, een mega groot bedrijf. Het is één van China’s grootste betalings- en online financiering netwerken: geld versturen, betalingen doen en zelfs geld lenen is mogelijk. Het is ook één van de grootste en meest winstgevende bedrijven ter wereld en biedt met WeChat een van de populairste nieuws- en entertainment portalen van China. In China geldt nog meer dan in het westen, dat jongeren nieuws op social media tot zich nemen en niet meer via de traditionele media.

Elon Musk Everything app

Alles-in-1 app met gigantische economische waarde

Kortom, WeChat functioneert als een alles-in-één-service – je zou kunnen zeggen een app die de functies combineert van Facebook, Twitter, Uber en Instagram. Daar zijn astronomische bedragen mee gemoeid: de totale economische waarde van WeChat inclusief alle geïntegreerde mini programma’s is ongeveer $ 240 miljard.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn

Er is echter één ding wat Musk – bekend als sterk pleitbezorger voor interne vrijheden – waarschijnlijk niet van WeChat zal overnemen. WeChat wordt namelijk zwaar gecontroleerd en gecensureerd: met AI en een enorm leger moderators wordt de app vrijgehouden van alles wat de regerende Communistische Partij van China niet wil. En dat is vrij veel: van onzedelijke berichten tot afwijkende meningen en kritiek op de regering.