Crypto

Vitalik Buterin: oprichter en het succes achter crypto platform Ethereum

Ethereum

De digitale valuta Bitcoin en Ethereum zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de crypto wereld. Na de release van bitcoin werden ontwikkelaars van over de hele wereld gegrepen door deze nieuwe financiële ontwikkeling. In 2013 kwam een ontwikkelaar met een nieuw platform dat een nieuwe gedecentraliseerde toepassing mogelijk zou maken. Dit was Ethereum oprichter Vitalik Buterin. Dit is zijn achtergrondverhaal.

Wie is Vitalik Buterin?

Vitalik Buterin (1994) werd in het Russische Moskou geboren, maar groeide op in Canada. Vitalik bleek al snel een wonderkind, dat in zijn klas voor hoogbegaafde kinderen uitblonk in de vakken mathematische programmering en economie. In 2012 won hij tijdens de Internationale Informatica Olympiade een bronzen medaille voor het oplossen van algoritmische problemen. Dit was het begin van zijn carrière.

Hij ontving in 2014 de Thiel Fellowship, een geldbedrag van 100.000 dollar. Met dit geld kreeg hij twee jaar de tijd om een start-up te creëren, wetenschappelijk onderzoek te doen, en een community op te zetten. Met zijn kennis en het geld begon hij zich vol op cryptocurrency en bitcoin te storten, en werd schrijver voor Bitcoin Magazine. Hij bleef dit doen tot 2014, tot hij besloot om zijn eigen platform op te richten. Dit werd Ethereum.

ethereum vitalik

De creatie van Ethereum

In 2015 werd Ethereum dankzij een financiële injectie gelanceerd en werden er 72 miljoen munten gecreëerd. De munten werden verspreid onder de personen die het project hadden gefinancierd. Zij hebben tot op de dag van vandaag nog 65% van de totale omloop in bezit. Op Coin Marketcap kunnen we zien dat er in totaal 122 miljoen munten in omloop zijn, deze worden nog steeds gemined, maar dat is binnenkort verleden tijd.

Na de geplande ‘merge’ op 15 september verandert het proof-of-work (PoW) consensus in het proof-of-stake (PoS) consensus, wat de apparatuur en software van miners waardeloos maakt. De blockchain, en dus het hoofdnetwerk van Ethereum zal hierdoor een stuk veiliger worden. Een veilige en gedecentraliseerde toepassing was vanaf de start al het plan van Vitalik Buterin.

ethereum creatie

Ethereum is de grootste concurrent van Bitcoin

Ethereum is een decentraal platform waarop ontwikkelaars software op kunnen bouwen en applicaties op kunnen ontwikkelen. Het grootboek (de blockchain) is geheel transparant en dus interessant voor bijvoorbeeld bedrijven. De Ethereum-munt is de token dat gebruikt wordt voor transacties, en is inmiddels de grootste munt na bitcoin. Vitalik blijft de techniek achter het project verfijnen. Ethereum kopen is op dit moment dan ook een slimme investing om te profiteren van toekomstige ontwikkelingen.

Vitalik Buterin wil de transactiekosten, de zogeheten ‘fee’s’ verlagen en de transactiesnelheid verhogen. Daarnaast wil hij het gedecentraliseerde systeem veiliger maken. De ‘schoonheidsfoutjes’ van bitcoin zijn goede lessen voor de ontwikkelaars van Ethereum. De munt is niet meer weg te denken uit de wereld van digitale valuta, en Vitalik Buterin is hierin een absolute pionier.