Geld & Carrière

Ethereum: dit moet je weten over de merge naar Proof-of-Stake

Ethereum merge Proof-of-Stake

Nog iets minder dan een etmaal en dan zal de belangrijkste update in de geschiedenis van crypto plaats gaan vinden. Op 15 september zal ‘The Merge’ plaats gaan vinden. Een langverwachte vernieuwing van de blockchain van Ethereum. Dit wordt het belangrijkste moment sinds de lancering van Ethereum in 2015. We leggen je in dit artikel uit wat er gaat gebeuren.

Ethereum: wat is The Merge?

Ethereum bestaat nu nog uit twee blockchains: het huidige Ethereum hoofdnet en de Beacon-chain. Op 6 september j.l heeft Ethereum met succes de Bellatrix upgrade uitgevoerd. Het hoofdnet draait nu nog op een proof-of-work (PoW) consensus, waar miners van Ethereum mee werken. De Beacon-chain draait sinds de Bellatrix upgrade op het Proof-of-Stake (PoS) consensus. Deze twee blockchains gaan fuseren, waarna er een enkele blockchain overblijft dat werkt op PoS.

Deze fusie markeert het einde van het proof-of-work consensus, wat inhoudt dat het de noodzaak van energieslurpende mining elimineert. Vanaf het moment dat Ethereum dus draait op PoS, zullen miners van Ethereum niets meer hebben aan hun software en mining-apparatuur. Dit zorgt voor een schaalbaarder, veiliger en vooral duurzamere Ethereum. Dit past naadloos in de Ethereum-visie zoals oprichter Vitalik Buterin het voor zich ziet.

Wat gebeurt er na The Merge?

Als alles volgens plan verloopt dan zal het Ethereum-netwerk na The Merge geen computerkracht meer nodig hebben, omdat miners niet meer nodig zijn na de fusie. Ethereum zal dus het milieuvriendelijke jongetje uit de klas worden, dat ook nog eens goedkoper en sneller gaat worden. Op dit moment kan Ethereum 15 tot 20 transacties per seconde verwerken, de capaciteit wordt vergroot met maar liefst 100.000 transacties per seconde, dat is een groot verschil met concurrent bitcoin.

Bitcoin staat na The Merge alleen in de milieu-discussie omtrent het energieverbruik wat ‘noodzakelijk’ is om cryptocurrency te minen. Overheden zullen na The Merge van Ethereum kritischer kijken naar Bitcoin, wat in het voordeel van Ethereum gaat werken. Als de fusie succesvol loopt dan is het ook een klap in het gezicht van ‘Ethereum Killers’ zoals Cardano en Solana, die dan minder argumenten hebben om het publiek te overtuigen waarom ze beter zijn dan Ethereum.

Wat gebeurt er met de koers van Ethereum na The Merge?

Wij geven nooit financieel advies en kunnen dus ook geen raad geven omtrent het investeren in Ethereum. Wij baseren onze bevindingen op resultaten uit het verleden en soortgelijke projecten, maar dat zegt niets over de toekomst. We kunnen wel een persoonlijke analyse met jullie delen. Investeerders zijn enthousiast. Sinds het bekendmaken van de datum van deze langverwachte fusie is de prijs gestegen.

The Merge is niet zonder risico’s. Mensen zijn dus voorzichtig, en wachten op de resultaat van de fusie. Als deze succesvol uitpakt dan is het goed mogelijk dat er massaal wordt ingekocht, waarna de prijs gaat stijgen. Ethereum loopt dan vele stappen vooruit op bitcoin. Op de Merge Countdown kun je zien wanneer de fusie begint. Spannend! We houden jullie uiteraard op de hoogte.