eten-invriezen-geld-besparen
Food & Drinks

Eten invriezen is de perfecte oplossing om flink geld te besparen

We blijven alert op mogelijkheden om te besparen. Eten invriezen is hiervan een mooi voorbeeld. Koop bijvoorbeeld vlees en brood in de aanbieding en vries het in. Maar er is nog veel meer eten dat je in kunt vriezen. Bespaar op jouw boodschappenbudget met onze 5 invriestips.

Eten invriezen is besparen op je boodschappen en minder weggooien

Koop je brood, vlees of andere producten in de aanbieding, dan kun je misschien niet alles op krijgen in korte tijd. Invriezen is dan een perfecte oplossing. Je goedkoop ingekochte producten gaan dan véél langer mee. Je hebt een voorraadje, dat je ook nog eens voor een gunstige prijs hebt ingekocht.

Allereerst een paar zaken die je beslist niet moet invriezen: ongekookte eieren, ongekookte aardappels, bier en drankjes met koolzuur. Ook eenmaal ontdooide maaltijden kun je beter niet meer opnieuw invriezen. Verder kun je enorm veel soorten eten invriezen.

1. Vlees invriezen

We noemden al dat je vlees meestal prima kunt invriezen. Dat geldt ook voor vleeswaren: zelfs paté kun je invriezen, maar eet het wel binnen 2 dagen na het ontdooien op.

Vlees kun je na het ontdooien niet meer opnieuw invriezen, maar weer wel als je het hebt bereid. Dus heb je bijvoorbeeld goed gaar vlees over van bijvoorbeeld een barbecue, vries het dan in om er later van te genieten.

Eten invriezen tips

2. Zuivel invriezen

De meeste soorten kaas kun je prima invriezen. Vooral harde kazen; zachte kazen ontdooien niet goed. Maar roomkaas kun je dan weer wel prima invriezen. Extra tip: vries je geraspte kaas in, doe er dan een eetlepel maiszetmeel door. Dan klontert het niet. Dit geldt dan weer niet voor Parmezaan of Pecorino, deze kaassoorten kun je probleemloos geraspt invriezen.

Boter kun je ook prima invriezen. En wat je misschien niet verwacht: ook melk kun je invriezen. Liever geen vol pak, want melk zet iets uit bij invriezen. De melk wel even schudden na het ontdooien, want melk kan er wat waterig uitzien als het ontdooit is.

3. Groente en fruit

Bananen, rood fruit en druiven kun je goed invriezen. Appels en peren dan weer niet. Je kunt appels en peren wel eerst pureren en dan invriezen. Vers geperst sinaasappelsap kun je wel een  jaar in je vriezer bewaren. Pepertjes kun je probleemloos invriezen.

Erwten, kool, mais, andijvie en nog veel meer groentesoorten zijn in te vriezen, maar tomaat en komkommer niet; ze ontdooien namelijk tot ‘snot’. Extra tip voor het invriezen van groente: eerst blancheren, oftewel de groenten kort in kokend water leggen en daarna gelijk met ijskoud water afspoelen.

Eten invriezen tips

4. Brood, gebak en taart

De meeste soorten brood, taart en gebak kun je invriezen, maar slagroomtaarten zijn een uitzondering. De slagroom ontdooit niet goed en de taart is dan veel minder lekker.

Ook taarten met icing erop, kun je beter niet invriezen, want na ontdooien wordt het korrelig. Koekjes kun je ook invriezen, je moet ze dan wel goed luchtdicht verpakken. En ook pannenkoeken zijn prima in te vriezen.

5. Smeersels en kruiden

Alle soorten pesto kun je invriezen, doe er wat olijfolie bij zodat het niet uitdroogt. Hetzelfde geldt voor humus. Tomatenpuree kun je ook invriezen. Handig wanneer je bijvoorbeeld maar een half blikje gebruikt. Gehakte kruiden kun je ook prima invriezen, doe ze bijvoorbeeld in ijsblokvormpjes.