Geld & Carrière

Dit bedrag verliest ESPN per gestaakte wedstrijd in de Eredivisie

Dit bedrag verliest ESPN per gestaakte wedstrijd

Niet alleen supporters en spelers zitten niet op een staking in de Eredivisie te wachten. Ook ESPN, dat de wedstrijden in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie uitzendt, staat voor een financiële uitdaging vanwege het staken van voetbalwedstrijden. Deze onverwachte stakingen hebben geleid tot aanzienlijke verliezen voor ESPN. Met de strikte nieuwe regels van de KNVB rondom wangedrag van supporters is het steeds afwachten wat er gaat gebeuren. Maar waarom verliest ESPN zoveel geld per gestaakte wedstrijd, en hoe groot is dit bedrag?

Veel kosten voor ESPN per gestaakte wedstrijd

De hervatting of het overspelen van gestaakte wedstrijden brengt extra kosten met zich mee voor ESPN. Om deze wedstrijden te voltooien, moeten ze opnieuw een ESPN-presentator zoals Fresia, analisten en apparatuur inzetten. De kosten van een wedstrijd verdubbelen, ongeacht de duur van de hervatte wedstrijd. Vorig jaar moesten Vitesse en Sparta bijvoorbeeld de laatste 6 minuten van een wedstrijd afmaken, terwijl dit dus wel op ESPN werd uitgezonden.

Het hervatten van wedstrijden op ongunstige tijdstippen, zoals doordeweekse werkdagen, heeft geleid tot een vermindering van het aantal kijkers. Veel fans kunnen de wedstrijden simpelweg niet bekijken vanwege andere verplichtingen. Dit heeft natuurlijk een negatieve invloed op de kijkcijfers van ESPN, wat rechtstreeks van invloed is op hun reclame-inkomsten. Als een zender die afhankelijk is van advertentie-inkomsten, heeft ESPN een grote belangstelling bij het aantrekken van zoveel mogelijk kijkers.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jan Joost Van Gangelen (@janjoostvg)

Strikte nieuwe regels van de KNVB

Recentelijk zijn zeven wedstrijden stilgelegd vanwege het gooien van voorwerpen vanuit het publiek. Naar aanleiding van het incident bij de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, waarbij Davy Klaassen gewond raakte door een aansteker die op zijn hoofd werd gegooid, heeft de KNVB strengere maatregelen genomen. En zeer recent nog het incident met AZ-supporters die bij het fluitsignaal West Ham aanhangers aanvielen.

Volgens de nieuwe regels moet een scheidsrechter een wedstrijd tijdelijk staken bij het eerste incident van voorwerpen gooien en de wedstrijd volledig staken bij een tweede incident. Deze veiligheidsmaatregelen zijn noodzakelijk om spelers te beschermen, maar kunnen ook de uitzendschema’s van ESPN verstoren en extra kosten met zich meebrengen. Volgens een woordvoerder van ESPN kost zo’n tweede wedstrijd uitzenden al snel enkele tienduizenden euro’s extra!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ESPN NL (@espnnl)