Geld & Carrière

Wat gebeurt er met je erfenis als je geen erfgenamen hebt?

erfenis zonder erfgenamen
(Foto: Freepik)

Het leven zit vol onverwachte wendingen en scenario’s waar we liever niet aan denken. Één voorbeeld waar je liever niet aan wil denken is wat er met je erfenis gebeurt als je geen erfgenamen hebt. Manly zocht het toch maar even voor je uit.

Het is een onderwerp waar je misschien niet dagelijks aan denkt, maar dat toch belangrijk is om te begrijpen. In dit artikel duiken we er dieper in en bekijken we wat er precies gebeurt met je nalatenschap als er geen erfgenamen zijn.

Situatie zonder erfgenamen: wat gebeurt er met je vermogen?

Wanneer je geen erfgenamen hebt, roept dat natuurlijk vragen op over wat er gebeurt met je eigendommen, geld en bezittingen. Heel kort samengevat gaat in veel gevallen, als er geen testament is opgesteld of bekende erfgenamen zijn, je erfenis naar de overheid.

De overheid probeert eerst te achterhalen of er wel of geen familieleden zijn. Blijken er geen erfgenamen bekend te zijn, dan komt het Rijksvastgoedbedrijf in beeld.

Zoals de naam al doet vermoeden beheren zij het vastgoed van de overheid, maar daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor ‘onbeheerde nalatenschappen’ oftewel erfenissen zonder erfgenamen.

erfenis zonder erfgenamen
(Foto: Freepik)

Zo gaat het Rijksvastgoedbedrijf te werk met je erfenis

De experts van het Rijksvastgoedbedrijf gaan op zoek naar (verre) verwanten van de overledene. Het gaat om honderden zaken per jaar. Het Rijksvastgoedbedrijf meldt dat sinds 2018 het aantal zaken is verdubbeld.

Het gaat vaak niet alleen om vermogen zoals spaargeld of aandelen, maar ook bijvoorbeeld om woningen die jaren leegstaan, simpelweg omdat niet te achterhalen is wie er recht op heeft.

Lukt het de speurneuzen van het Rijksvastgoedbedrijf niet om erfgenamen te vinden? Dan komt de erfenis terecht in de consignatiekas van het Ministerie van Financiën.

In de consignatiekas zit dus al het geld dat het Ministerie bewaart dat afkomstig is van erfenissen zonder erfgenamen. Maar in de consignatiekas zit nog meer geld: ook bijvoorbeeld geld van faillissementen waarvan niet duidelijk is wie er recht op heeft, gaat in de consignatiekas.

erfenis zonder erfgenamen
(Foto: Freepik)

Het belang van een testament

Gaat het nu in alle gevallen om overledenen zonder testament? Meestal wel, maar er zijn uitzonderingen. Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat iemand een testament maakt en het vervolgens in een la legt. Tientallen jaren later overlijdt deze persoon en blijken de erfgenamen inmiddels ook overleden.

Toch kun je het beste je erfenis reguleren door het opstellen van een testament. Hiermee bepaal je zelf hoe je nalatenschap verdeeld wordt. Zelfs als je geen directe familie of erfgenamen hebt, kan je via een testament specifiek aangeven wie je wilt dat je bezittingen erven.

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan goede doelen of vrienden die belangrijk voor je zijn. Zelfs je huisdier kun je opnemen in je testament. Het opstellen van een testament voorkomt dat je erfenis onbedoeld naar de overheid gaat.

Zit er geld voor jou in de consignatiekas?

Misschien zit er in de consignatiekas wel geld waar jij recht op hebt? Je kunt het dan claimen, maar dat moet je natuurlijk wel kunnen onderbouwen.

Het begint met erachter komen of er geld in de consignatiekas zit van bijvoorbeeld een overleden ver familielid. Daarvoor is een speciale pagina van de Rijksoverheid, waar je kunt zoeken op naam in de consignatiekas.