eredivisie
Geld & Carrière

Ontknoping Eredivisie: dit staat er financieel op het spel voor Ajax en PSV

Aankomende zondag wordt de 34ste speelronde in de Eredivisie gespeeld. Er staat voor Ajax en PSV veel op het spel. Laatstgenoemde staat met 72 punten slechts 3 punten voor op de Amsterdammers, en reikt dus net iets verder naar de tweede plek. De belangen zijn groot, de verdeling van de Europese tickets is het vechten waard, ook in financieel opzicht staat er veel op het spel. We keken even naar het totaalplaatje.

Gevecht om de tweede plek Eredivisie

Landskampioen Feyenoord kan rustig toekijken hoe PSV, Ajax en AZ vechten om de tweede plaats. De Amsterdamse voetbalclub kan nog tweede, derde én vierde worden. PSV had verzekerd kunnen zijn van een tweede plek, maar door het gelijkspel tegen SC Heerenveen was die zekerheid verkeken. Nu Ruud van Nistelrooij is vertrokken rijst de vraag welk lot de Eindhovense voetbalclub zal moeten ondergaan.

Als Ajax van FC Twente wint dan is de club verzekerd van een derde plek, en als AZ van PSV wint dan stijgt Ajax naar de tweede plek. Het doemscenario voor de Amsterdammers zit in een verlies tegen FC Twente en een winst van AZ, dan zakken de Amsterdammers naar de vierde plek. Het beste scenario voor AZ is verlies voor zowel PSV als Ajax, in dat geval ruilt AZ met Ajax van positie, en pakken ze de derde plek.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eredivisie (@eredivisie)

Financiële belangen Ajax en PSV

Feyenoord mag in zijn handen wrijven met de startpremie van de Champions League. Deze is maar liefst 15 miljoen euro. Daar komt volgens de coëfficiëntenlijst voor Europese clubs nog een bedrag bovenop. Als PSV aankomende zondag wint of gelijk speelt dan is het zeker van een tweede plek in de Eredivisie, het enige wat daar verandering in kan brengen is het scenario dat Ajax wint en PSV verliest, dan eindigt Ajax op doelsaldo boven PSV.

Die tweede plek betekent de derde voorronde Champions League. Mochten de nummer 3 en 4 de Europa League en Conference League enteren, dan kunnen ze rekenen op een startpremie van respectievelijk 3,4 miljoen euro en 2,94 miljoen euro. De financiële belangen zijn naast de roem gigantisch. Er staat dus een hoop op het spel. Aankomende zondag (28 mei) spelen AZ-PSV en FC-Twente-Ajax vanaf 14:30.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eredivisie (@eredivisie)