Geld & Carrière

Dit is het energieverbruik van je kerstboom

Dit is het energieverbruik van je kerstboom

Over een paar weken al is het kerst en een grote vraag in veel huishoudens is: wat is het energieverbruik van de kerstboom? Is het mogelijk op de kosten van kerstverlichting te besparen en heeft dat eigenlijk zin? We zochten het energieverbruik van kerstverlichting voor je uit.

Energieverbruik gewone lampjes hoger dan led-lampjes

Om het de deur in huis te vallen: welk soort verlichting je gebruikt, kan best een aardig bedrag aan energieverbruik schelen. Gebruik je nog een oud snoer met gewone lampjes? Het is sterk aan te bevelen dit te vervangen door led-verlichting. Het is dan wel duurder in aanschaf, maar je verdient het snel terug. Led-lampjes zijn tot wel 8 keer energiezuiniger als de ouderwetse kerstverlichting.

De ‘oude’ kerstverlichting zijn in feit mini-gloeilampjes en die mogen als sinds 2012 niet meer geproduceerd worden. Toch zijn er nog veel van in gebruik in Nederland. Maar nogmaals, wil je jouw energierekening laag houden in de toch al dure decembermaand, dan zijn led-lampjes een aanrader.

Energieverbuik van de kerstboom, een rekenvoorbeeld

Om welke bedragen gaat het nu precies? We geven twee rekenvoorbeelden. We gaan daarbij uit van een gemiddelde stroomprijs van 0,80 euro per kWh. De gemiddelde stroomprijs kan per leverancier en zelfs per dag verschillen, dus check eerst de prijs die jij aan jouw energieleverancier betaald, wanneer je de rekenvoorbeelden wilt omzetten naar jouw situatie.

Stel je hebt kerstverlichting van 6 Watt, dat is het meest voorkomende wattage van kerstverlichting. Stel dat je de lampjes in de kersttijd in totaal zo’n 250 uur laat branden. Die 6 watt is omgerekend naar kilowatt 0,006 kW. Die vermenigvuldig je met 250 uur, dan kom je uit op 1,5 kWh. Als je dan het aantal kWh maal de energieprijs van 0,80 doet, kom je uit  €1,20. Dat valt dus eigenlijk erg mee. Dus voor dat geld brand je kerstverlichting bijvoorbeeld 30 dagen achter elkaar meer dan 8 uur.

Energieverbruik kerstboom

Laat jij je kerstverlichting altijd aanstaan?

Het rekenvoorbeeld gaat uit van een snoer met zo’n 100 lampjes. Heb je een grotere boom, en heb je een snoer met met 300 lampjes dan wordt het dus € 3,60. Laat je de kerstverlichting 24 uur aanstaan de hele maand december, dan kom je nog drie keer duurder uit: € 10,80.

Het wordt een ander verhaal als je ouderwetse lampjes gebruikt. Dan kun je het bedrag van bijvoorbeeld €1,20 met zo’n acht keer vermenigvuldigen en kom je in de buurt van 10 euro. Nog steeds geen schokkend bedrag, maar realiseer je wel dat we het in de rekenvoorbeelden steeds alleen hadden over de verlichting in de kerstboom en wellicht heb je ook nog kerstverlichting aan de muren, heet plafond of aan je gevel hangen.

Energieverbruik kerstboom

Energieverbruik zelf berekenen

Huishoudens die hun hele huis binnen en buiten vol hangen met kerstverlichting betalen uiteraard een veelvoud van de genoemde bedragen. Dan kan het ineens wel om tientallen of zelfs honderden euro’s in extreme gevallen gaan.

Op de lange termijn bespaar je altijd geld met led-verlichting. Wil je precies uitrekenen wat de kosten zijn in jouw situatie? Je rekent heel makkelijk de prijs van het energieverbruik van je kerstboom uit met de volgende gegevens: de stroomprijs per kWh, het wattage van je kerstverlichting en het aantal uren dat je de verlichting laat branden.