Geld & Carrière

Dit is het energieverbruik van je belangrijkste huishoudelijke apparaten

huishoudelijke apparaten

Met de stijgende energieprijzen in het achterhoofd is het raadzaam om te besparen op je energie, of in ieder geval bewuster om te gaan met het gebruik ervan. We nemen het gebruik van al die huishoudelijke apparaten maar voor lief, maar als je wat oudere apparaten hebt dan kunnen het echte energieslurpers zijn. Wij zochten uit welke huishoudelijke apparaten het meeste energie kosten.

Wat is het stroomverbruik van elektrische apparaten?

Als je wilt besparen op energie dan zul je eens goed moeten kijken naar alle apparatuur dat je in huis hebt. Zijn ze echt noodzakelijk? En zo ja, hebben ze een energielabel? Oudere huishoudelijke apparaten verbruiken veel meer stroom dan nieuwere modellen. Ook is er vaak sprake van ‘sluipverbruik’, dan verbruiken de apparaten stroom terwijl ze op stand-by staan. In dat geval kun je beter de stekker eruit trekken.

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. De labels lopen van de letters A tot G, waar een machine met een A-label het meest zuinig is. Op website MilieuCentraal is meer informatie te vinden over energielabels voor huishoudelijke apparaten. Als je zicht hebt op het verbruik van je huishoudelijke apparatuur dan heb je al een stap in de goede richting gezet.

Hoeveel energie verbruiken huishoudelijke apparaten?

We hebben opgezocht wat de grootste energieslurpers zijn. Met dit overzicht kun je een plan maken om doelgericht minder stroom te gebruiken, het resultaat zal aan de eindafrekening te zien zijn. Het is raadzaam om oude apparaten te vervangen of simpelweg weg te doen als ze niet noodzakelijk zijn. Zo kun je flink wat geld besparen. We zijn in dit geval uitgegaan van de huidige stroomprijs: €˙0,77 kWh (incl BTW).

1. Wasdroger

Een wasdroger zonder energielabel vreet energie. Het hangt een beetje van het energielabel af, maar dat kan zo’n 120 tot 41 kWh per jaar zijn. Dat kan oplopen tot € 90 per jaar. Een wasdroger met een energielabel A is dus essentieel als je wilt besparen op stroom.

2. Vaatwasser

Als je een vaatwasser hebt dan wordt deze over het algemeen dagelijks gebruikt. Dat kost het zo’n 150 tot 270 kWh per jaar, dat is € 33 tot € 59. Een vaatwasser kost ook veel water, dus als je op water wilt besparen dan is het raadzaam om er eentje met een goede energielabel aan te schaffen. Met de hand afwassen is uiteraard altijd beter.

vaatwasser huishoudelijke apparaten

3. Wasmachine

Een wasmachine staat erom bekend dat het een echte stroomslurper is. Vooral oude modellen kosten klauwen vol met geld. Als je een nieuw model aan gaat schaffen dan kun je beter een paar tientjes extra uitgeven voor een superzuinig model, dat scheelt je zeker € 50 op jaarbasis.

4. Koelvriescombinatie

Een koelvriescombinatie heb je tegenwoordig in energiezuinige modellen. Als je er eentje met energielabel B hebt dan gebruikt deze zo’n 120 kWh stroom op jaarbasis, wat neerkomt op €26. Als je energielabel E hebt dan betaal je het dubbele. Een Amerikaanse koelkast is helemaal prijzig, die kost 35% meer energie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Renaud Witgoed (@renaudwormerveer)

5. Televisie

Het verbruik van een televisie verschilt per grootte. Oude modellen (van die grote kasten) worden bijna niet meer gebruikt, en dat is maar goed ook, want die vreten stroom. Nieuwe televisies verbruiken minder, maar er zit wel verschil in. Een 32″ tv kost 17 kWh per jaar, maar een 65″ tv met een energielabel G kan zomaar 230 kWh verbruiken. Dat is € 50.

6. Airconditioner

Het is een verademing op een bloedhete zomerdag, maar je krijgt het bloedheet als je de rekening ziet. Een airconditioner verbruikt maar liefst 320 kWh stroom per jaar, dat is € 70. We hebben het in dit geval over een enkele airconditioner. Als je er meerdere in huis hebt betaal je het dubbele.

airconditioner huishoudelijke apparaten

7. Tropisch aquarium

Visjes kijken kan misschien rustgevend zijn, maar zij betalen niet de stroomrekening waar je van gaat stressen. Vooral het op temperatuur houden van het water kost heel veel stroom. Bij een gemiddelde bak van 110 liter betaal je € 308 per jaar voor het verbruik van 1400 kWh. Niet iedereen heeft een aquarium, want het kost best wat tijd en geld.

8. Jacuzzi

Na een dag hard werken is het heerlijk vertoeven in een jacuzzi, waar je hard voor moet werken. Een bubbelbad in je tuin kost namelijk zo’n 2000 kWh per jaar, wat neerkomt op een slordige € 440 euro. Niet iedereen heeft een exemplaar, en het is verstandig om eens goed na te denken voordat je overweegt om er eentje aan te schaffen.

jacuzzi huishoudelijke apparaten

Wat verbruiken overige apparaten?

Als je kookt op inductie of keramiek dan kan er een verschil zitten aan de prijzen die je kwijt bent aan energie. Een inductiekookplaat verbruikt 175 kWh, maar een keramische kookplaat 225 kWh per jaar. Als je een elektrische boiler hebt dan kan er veel verschil in zitten welk energielabel erop zit. Het zijn grote energievreters. Een boiler (groter dan 20 liter) verbruikt maar liefst 1.900 kWh per jaar. Dan praat je over €420.

Een elektrische kachel kost ook veel stroom. Vooral de exemplaren zonder thermostaat werken de hele dag op vol vermogen. Het resultaat is 500 kWh per jaar (€110). En wat dacht je van een biertap? Een koud en vers getapt biertje kost al snel 500 kWh per jaar, en dat is ook nog eens € 120. Het loont dus om eens een rondje door je huis te maken en huishoudelijke apparaten aan te schaffen die zuinig in gebruik zijn.