Geld & Carrière

Dit is hoeveel energie je kan besparen met zonnepanelen

Zoveel bespaar je met zonnepanelen

Zonnepanelen installeren, steeds meer huishoudens doen het. Je kunt er veel energiekosten mee besparen en dat is in deze tijden van stijgende energieprijzen meer dan welkom. Maar hoeveel heb je er nodig, en wat bespaar je met zonnepanelen nu precies? We rekenden het voor je uit.

Hoeveel zonnepanelen moet je kopen?

De kosten en opbrengsten van zonnepanelen hangen natuurlijk op de eerste plaats af van hoeveel je er op je dak legt. En dat hangt weer af van je budget en de ruimte op je dak.

Neem als uitgangspunt bijvoorbeeld de hoeveelheid stroom die je nu verbruikt; hoeveel zonnepanelen heb je nodig om dit op te wekken? Er zijn verschillende soorten en merken zonnepanelen, dus de hoeveelheid stroom die ze opwekken kan verschillen. Zo’n 315 kWh per paneel, per jaar is echter een realistisch gemiddelde. Dus dat betekent:

  • 6 panelen leveren zo’n 1.890 kWh.
  • 10 panelen leveren zo’n 3.150 kWh.
  • 18 panelen leveren zo’n 5,670 kWh.

Verbruik je dus zo’n 3000 kWh stroom per jaar, dan zou 10 panelen ruim voldoende zijn om je jaarlijkse stroomkosten te dekken.Zoveel bespaar je met zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

We noemden al dat de prijs van zonnepanelen kan verschillen. We rekenen daarom met een gemiddelde prijs. Die ligt nu rond de € 620, dat is inclusief installatie. Het is wel zo dat hoe meer panelen je koopt, hoe goedkoper je uit bent; je krijgt dan namelijk korting. Die korting is in het volgende rekenvoorbeeld meegenomen:

  • 6 panelen, totaalprijs ongeveer € 3.700.
  • 10 panelen, totaalprijs ongeveer € 5.400.
  • 18 panelen, totaalprijs ongeveer € 8.000.

Let op, dit zijn bruto bedragen. Dat wil zeggen dat ze inclusief 21% btw zijn, die je van de Belastingdienst terugkrijgt. In het rekenvoorbeeld van 6 panelen voor € 3.700 zou je dus zo’n € 600 terugkrijgen. Je kunt de kosten van zonnepanelen vaak nog verder naar beneden brengen met subsidie. Check op de energiesubsidiewijzer  wat er mogelijk is in jouw woonplaats.

Hoeveel energie kun je besparen met zonnepanelen?

Hoeveel winst haal je nu precies uit je zonnepanelen? Dat kan behoorlijk verschillen door de volgende factoren:

  • Hoeveel panelen installeer je?
  • Wat is het vermogen van de zonnepanelen?
  • Wat is de ligging van het dak?
  • Kun je een overschot aan stroom terug leveren aan de energiemaatschappij en zo ja, wat geven zij ervoor?

De besparing kan dus verschillen, maar sowieso ligt het rendement op zonnepanelen hoger dan dat van je spaarrekening. Volgens kenners is het gemiddelde rendement van zonnepanelen vergelijkbaar met een rente van 4,3 procent. Zoals je weet is de reële rente op spaarrekeningen momenteel amper boven de 0 procent. Het is wel zo dat het rendement van 4,3 procent geldt als je dak op het zuiden ligt. Liggen de panelen op een dak in een andere richting, dan is het rendement wat lager maar alsnog de moeite waard: 3,4 procent.

Hoe kun je snel energie besparen met zonnepanelen?

Net als bij besparingen op je watergebruik merk je bij zonnepanelen direct vanaf de eerste energierekening die je krijgt het verschil. Maar hoelang duurt het voordat je jouw investering terug hebt verdiend?

Stel je hebt netto – dus na terug ontvangen btw – in totaal €4000 uitgegeven aan je zonnepanelen. Daarvoor heb je 12 panelen gekregen. Daarmee wek je 3500 kWh per jaar op.  Gaan we uit van een stroomprijs van €0,24 per kWh (dat is het prijspeil van zomer 2021, inmiddels zijn de prijzen flink gestegen, dus waarschijnlijk kom je nu veel hoger uit) dan heb je dus €840 bespaard op jaarbasis.

De tijd waarin je jouw €4000 hebt terugverdient is in dit geval dus minder dan 5 jaar! En nogmaals, dit is een voorzichtige inschatting. Zeer waarschijnlijk is met de huidige prijzen je terugverdientijd nog veel korter.

Zoveel bespaar je met zonnepanelen