Geld & Carrière

Energie besparen met wassen doe je met dit stappenplan

nergie besparen wassen stappenplan

Energie besparen is één van de meest besproken onderwerpen van dit moment. We schreven al eerder over besparen op water , besparen op je boodschappen en over gadgets die je helpen energie te besparen. Ook met wassen kun je veel energie besparen. Hoe? Met onze 9 tips in dit stappenplan hieronder kun je flink energie besparen het wassen.

1. Let op de temperatuur

Denk jij meestal: hoe heter hoe beter? Of was je uit gewoonte altijd op dezelfde temperatuur? Het is verstandig om op de temperatuur te letten. De meeste was krijg je namelijk op 30 graden al schoon. Dat bespaart simpelweg 50% energie dan wanneer je op 60 graden wast.

Was zoveel mogelijk op 30 graden en was alleen op een hogere temperatuur bij bijzonder vuile was. Let op, er is wel een uitzondering: was wel je handdoeken en beddengoed af en toe op 60 graden. Zo voorkom je bacteriën en schimmels.

2. Stop de trommel vol

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende tip, toch wordt er nog lang niet altijd bij stil gestaan: hoe voller de trommel, hoe energie zuiniger; om de simpele reden dat je dan minder vaak hoeft te wassen. Het is wel zo dat moderne wasmachines vaak een functie hebben voor wassen met een halfvolle trommel. De machine past dan zelf de hoeveelheid water en energie aan.

Zo bespaar je energie met wassen: 9 tips

3. Was in de daluren

Heb jij een energiecontract met een onderscheid tussen piek- en daluren? Dan was je natuurlijk goedkoper in de daluren. Meestal is dat ’s avonds of ’s nachts. Of misschien biedt jouw energieleverancier een goedkoper weekendtarief.

4.  Gebruik vaker het katoen wasprogramma

Veel mensen gebruiken het fijnwasprogramma, dit zou beter zijn voor je was. Dat is lang niet altijd zo. Probeer zoveel mogelijk het katoenwas programma te gebruiken. Dat is namelijk het meest energiezuinige programma. Heb je écht fijne was, bijvoorbeeld kleding van zijde, gebruik dan wél het fijnwas programma.

5. Gebruik niet te veel wasmiddel

Uit onderzoek bleek dat we gemiddeld 30% te veel wasmiddel gebruiken. Gebruik je minder wasmiddel, dan bespaar je natuurlijk in de eerste plaats geld, daarnaast is het ook beter voor je wasmachine. Hetzelfde geldt voor wasverzachter. Gebruik je minder wasmiddel en verzachter, dan heeft dan je machine minder snel onderhoud, bijvoorbeeld een ontkalkings beurt nodig.

Zo bespaar je energie met wassen: 9 tips

6. Gebruik de eco-functie

Heb je weleens uitgezocht welke functies je wasmachine allemaal heeft? En ben je daarbij de eco-functie tegengekomen? Maak er zoveel mogelijk gebruik van. Fabrikanten van wasmachines hebben deze functie zo ontworpen dat je er minder energie en minder water mee gebruikt. Een nadeel kan zijn, dat het wassen dan wel wat langer duurt.

7. Een voorwasprogramma heb je vaak niet nodig

Gewoontes slijten maar langzaam, zo gebruiken nog veel mensen zonder er bij na te denken een voorwasprogramma. Vaak is dat bijvoorbeeld bedoeld om erg vuile kleding eerst extra schoon te spoelen. Met de meeste moderne wasmachines heb je een voorwasprogramma vaak helemaal niet nodig. Kies voor een kort standaard programma om energie en water te besparen.

Zo bespaar je energie met wassen: 9 tips

8. Let op het energielabel

Ben je van plan binnenkort een nieuwe wasmachine te kopen? Let dan op het energielabel. Het label loopt van A tot G, waarbij A het zuinigst is en G het minst zuinig. Een wasmachine met label A is vaak wel duurder in aanschaf, maar dat verdien je snel terug doordat je maandelijks minder kwijt bent aan kosten voor stroom en water.

9. Zet de wasmachine helemaal uit als je klaar bent met wassen

Net als bij veel andere elektrische apparaten en machines in je huis, geldt ook voor de wasmachine dat deze stroom verbruikt in stand-by modus. Zet dus simpelweg je wasmachine helemaal uit als je klaar bent met wassen.