eneco
Geld & Carrière

Klanten van Eneco zetten de rem op het gas: kwart minder verbruik sinds september

Energiemaatschappij Eneco heeft sinds september het gasverbruik van klanten drastisch zien verminderen. Door de hoge gasprijzen gaan mensen bewuster om met het verbruik van gas, en dat ziet de grote energieleverancier terug in de cijfers. De thermostaat staat bij particuliere gemiddeld 1-2 graden lager, wat resulteert in minder verbruik.

Besparen op gas is prioriteit

De gasprijzen zijn door de oorlog in Oekraïne extreem hard gestegen. Consumenten kregen te maken met een zeer hoge energierekening, wat landelijk resulteerde in een energiecrisis. Veel mensen moesten dus noodgedwongen besparen op energie, en de overheid heeft een compensatiepakket gerealiseerd. Afgelopen zomer schatte het CBS dat huishoudens in de eerste helft van het jaar al 16% minder gas hebben verbruikt.

Uit cijfers van Eneco, de op één na grootste energieleverancier van Nederland, blijkt nu dat maar liefst een kwart van de klanten (Eneco praat over twee miljoen) hun gasverbruik aan banden heeft gelegd. Zij hebben 20 tot 25 procent minder gas verbruikt dan in de voorgaande jaren. Mensen met een slimme thermostaat hebben over het algemeen hun verwarming 1 tot 2 graden lager gezet. Zij gebruiken de verwarming zo zuinig mogelijk.

eneco energie

Eneco ziet een sterke daling van gasverbruik in Nederland

De logische aanleiding van de daling zijn de hoge energieprijzen. Door de inflatie is het leven al duurder geworden, en moet men zelfs besparen op boodschappen. Ze zitten uiteraard niet te wachten op hogere vaste lasten. Consumenten zetten dan liever de verwarming een graadje lager. Of de dalende trend in de winter ook stand zal houden is een tweede, Eneco verwacht wel weer een opwaartse trend als het buiten kouder wordt.

Besparen lijkt de nieuwe trend te zijn in Nederland. Het leven is in het algemeen duurder geworden, maar het gemiddelde salaris stijgt niet mee. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden om te kunnen besparen op energie, door bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten met een goed energielabel aan te schaffen. Vanaf volgend jaar gaat het prijsplafond voor energie van kracht, tot die tijd is het verstandig om in ieder geval een financiële buffer aan te leggen.

eneco gasrekening