Elon Musk Starship presentatie SpaceX
Starship raket / Beeld: SpaceX
Tech

Elon Musk’s Starship: in maart eerste ruimtevlucht en Mars kolonisatie plannen

Gisternacht heeft Elon Musk de eerste presentatie gegeven over de Starship raket van SpaceX. Tijdens de presentatie maakte Musk grootse beloftes. Zo zou de eerste ruimtevlucht van de raket mogelijk al in maart 2022 plaatsvinden en zou Starship binnen een paar jaar al mensen op de maan kunnen afleveren.

Eerste ruimtevlucht Starship van SpaceX

Om de eerste ruimtevlucht te maken heeft SpaceX eerst nog goedkeuring nodig van de Amerikaanse ruimtevaart autoriteit FAA. Musk verwacht dat begin maart rond te hebben en geeft aan dat Starship diezelfde maand mogelijk al de ruimte in wordt gelanceerd.

De bedoeling is dat de raket vanuit de Starbase basis in Texas wordt gelanceerd. Mochten er echter moeilijkheden komen in verband met de FAA, zou de lancering volgens Musk verplaatst worden naar Florida. Dat zou helaas wel een vertraging betekenen van meer dan een half jaar.

Elon Musk Starship presentatie
Elon Musk Starship presentatie / Beeld: SpaceX, YouTube

In de tussentijd is het de bedoeling dat Starship raketten gebruikt worden om SpaceX’s Starlink-satellieten de lucht in te krijgen. Daar worden op het moment de Falcon 9 raketten voor gebruikt. Deze kleinere raketten worden op het moment ook ingezet om astronauten te vervoeren naar het ruimtestation ISS. Uiteindelijk zou de Starship vloot deze taken over moeten nemen, net als de functies van de Falcon 9 grote broer Falcon Heavy.

Taxi naar de maan en terug in 2025

Zoals gezegd wil Musk Starship ook gebruiken om astronauten naar de maan te brengen. In samenwerking met NASA zou dat al in 2025 kunnen gebeuren. Musk geeft aan nog wel verschillende obstakels te verwachten voor het zover is.

Afgezien van wetenschappelijke reizen naar de maan, lijkt er ook animo te zijn voor ruimtetoerisme. Zo zou de Japanse zakenman Yusaku Maezawa al een Starship vlucht rond de maan hebben geboekt. Volgens Musk zouden meer mensen interesse hebben in een rondje om de maan.

SpaceX kolonie op Mars
Kolonie op Mars / Beeld: SpaceX, YouTube

Verhuizen naar Mars na kolonisatie

Musk heeft grootse plannen voor zijn Starships en gaf tijdens de presentatie ook aan de raket in te willen zetten om naar Mars te gaan. Daarvoor zouden 10 Starships nodig zijn, die drie keer per dag omhoog worden geschoten. Het plan is om honderden tonnen aan mensen en voorraden naar Mars te vervoeren en om een bewoonde stad op Mars te bouwen.

Uiteindelijk gaat het plan echter verder en wil Musk meer doen dan de rode planeet koloniseren. Hij zou Mars namelijk het liefst willen omvormen tot een planeet, die vergelijkbaar is met de Aarde. Dit terravormen zou volgens Musk nodig zijn, omdat onze beschaving volgens de miljardair steeds fragieler aanvoelt. Een nieuwe leefbare planeet zou garanderen dat we een ramp op Aarde overleven.

Kritiek op de lopende ruimterace prioriteiten

Verder heeft de exorbitant vermogende Elon Musk ook gereageerd op kritiek rondom de “nieuwe ruimterace”. Volgens de SpaceX topman moeten de problemen op aarde prioriteit krijgen, maar is er genoeg ruimte voor de ruimtevaart. Zelf is SpaceX verwikkeld in een felle concurrentiestrijd met Blue Origin van Jeff Bezos maar komt voorlopig steeds als grote winnaar uit de bus.

Op het moment zou Amerika maar 0,1 procent van het bbp inzetten voor de ruimtevaart. Als het aan Musk ligt, wordt dat vergroot naar 0,5 procent. Dat zou de ruimtevaart namelijk een enorme boost geven, terwijl er maar een fractie van de grondstoffen wordt gebruikt.

Elons heeft grote visie voor de toekomst

Hoewel Musk doorgaans in het nieuws komt omdat hij iets met SpaceX of Tesla doet, is hij met veel meer bezig. Dit zijn onder andere de bedrijven waar Elon Musk zijn mega fortuin mee verdient.