SpaceX Elon Musk Starship
Tech

SpaceX van Elon Musk lanceert in december grootste raket ooit

Elon Musk mogen we wel een druk baasje noemen. Hij zit volop in de afwikkeling van zijn overname van Twitter, maar hij heeft nog veel meer ijzers in het vuur. Hij is onder andere ook algemeen directeur van ruimtevaartbedrijf SpaceX: dat is van plan de grootste raket ter wereld voor de eerste keer te lanceren, over een maandje al.

Grootste raket ter wereld

Het gaat om de Starship raket. Het enorme ruimtevaartuig meet in totaal 120 meter, de diameter is 9 meter. Het bovenste deel is het Starship zelf, dat 50 meter hoog is. Daaronder bevindt zich een zogenoemde rakettrap, de Super Heavy van 70 meter, nodig voor de lancering van het Starship.

Het unieke van zowel het Starship zelf als de rakettrap is dat ze volledig herbruikbaar zijn. Beide delen zijn voorzien van Raptor 2-motoren. Deze motoren zijn volledig ontwikkeld door SpaceX. Voor de lancering worden de motoren met in totaal 4.800 ton brandstof gevuld. De brandstof bestaat uit 78% vloeibare zuurstof en 22% vloeibaar methaan.

SpaceX Elon Musk Starship

Samenwerking SpaceX en NASA

De ruimtevaartorganisatie van de Amerikaanse overheid, NASA volgt de lancering op de voet. NASA en SpaceX hebben namelijk een contract afgesloten. Rond 2025 wil NASA astronauten en vracht naar de maan brengen, niet met eigen ruimtevaartuigen, maar met het Starship van SpaceX.

Binnen enkele jaren op vakantie naar de maan?

Iemand die de lancering ook met spanning zal bekijken is de Japanse zakenman Yusaku Maezawa. Het is de bedoeling dat hij in 2023 de eerste toerist op de maan wordt. Nooit eerder in de geschiedenis mocht een gewone burger mee met een maanmissie. Als het allemaal succesvol verloopt wil SpaceX daarna een dienstregeling naar de maan opzetten met de Starship raket.

Begin december staat de lancering gepland

Er is nog wel een klein voorbehoud, voordat de lancering begin december – exacte datum volgt nog – plaatsvindt; de autoriteiten moeten nog toestemming geven. Die zullen zeker kritisch kijken naar eerdere, mislukte lanceringen. SpaceX moet aantonen dat de oorzaken van de eerdere problemen zijn opgelost.

SpaceX bestaat inmiddels al twintig jaar

Elon Musk richtte het ruimtevaartbedrijf SpaceX op met collega-ondernemer Jim Cantrell. Al na enkele maanden hield Cantrell het voor gezien, hij had geen vertrouwen in de toekomst van het bedrijf. Musk zette alleen door en investeerde de eerste jaren 100 miljoen dollar van zijn eigen geld in het bedrijf.

In de loop der jaren heeft SpaceX diverse draagraketten en ruimteschepen ontwikkelt. De Falcon 9, de Falcon Heavy en de Dragon 2 zijn daarvan nog in gebruik en als alles volgens plan verloopt voegt SpaceX begin december de Starship aan het rijtje toe.