
Hoe Elon Musk Oekraïne helpt met Starlink en de mogelijke gevaren
-
Ilona Braam
- •
- Tech
- •
Waar rijkste man ter wereld Elon Musk er een handje van heeft om negatief in het nieuws te komen door controversiële tweets, werd hij onlangs juist geprezen om één van zijn berichten. Als antwoord op een tweet van Oekraïne’s vice prime minister Mykhailo Fedorov liet de Tesla topman weten Starlink internet te zullen verzorgen in het ingevallen land. Dit moet je erover weten.
Elon Musk’s hulp aan Oekraïne
Nadat Oekraïne door Rusland werd ingevallen waren veel mensen bang dat het land van het internet afgesneden zou worden door cyberaanvallen en het vernietigen van de infrastructuur. Ook Oekraïne’s vice prime minister zag de dreiging en besloot Musk om hulp te vragen.
“Terwijl jij Mars probeert te koloniseren, probeert Rusland Oekraïne in te nemen!”, begon de tweet van Fedorov. “Terwijl jouw raketten succesvol uit de ruimte landen, vallen Russische raketten de Oekraïense bevolking aan! We verzoeken je Oekraïne te voorzien van Starlink stations en om verstandige Russen aan te sporen om op te staan”
De tweet werd op 26 februari verstuurd en dezelfde dag liet Must nog weten “Starlink dienst nu actief in Oekraïne. Meer terminals zijn onderweg”. Twee dagen later deelde de Oekraïense vice prime minister een foto van een vrachtwagen met de benodigde schotels.
Zo werkt Starlink internet
Om Starlink’s internet werkend te krijgen zijn er verschillende devices nodig, die met elkaar in contact staan. In de lucht hangen op het moment zo’n 2000 Starlink satellieten, die automatisch verbonden worden aan terminals op aarde wanneer deze worden ingeplugd. Vervolgens communiceert een satelliet met de dichtstbijzijnde gateway op de grond, die vervolgens zorgt voor internet.
De internetverbinding gaat van de gateway naar de satelliet en vervolgens naar de terminal, of Dishy zoals de schotel heet. Als gebruiker hoef je vervolgens alleen je router aan te sluiten op de terminal en het systeem zorgt er automatisch voor dat je internet hebt.

Gebruiken Oekraïners al Starlink?
Op het moment is Starlink al actief in Oekraïne. Afgelopen maandag liet gebruiker Oleg Kutov weten via de dienst op internet te zitten met een download snelheid van 136,76 Mbps. De topsnelheid zou een tijdje boven de 200Mbps zijn geweest. In een gesprek met Recode liet Kutov echter weten een maand geleden zelf zijn Starlink schotel te hebben besteld via eBay.
Op het moment is het nog onduidelijk hoe de gedoneerde Starlink tech over het land ingezet zal worden. Er wordt vermoed dat een groot deel gebruikt zal worden door de Oekraïense overheid. Op het moment is de internetverbinding in het land zonder Starlink redelijk goed, maar naar verwachting zal dat verslechteren naarmate het conflict voortduurt. Starlink is dan een goede back-up om het land draaiend te houden.
Bedenkingen over inzet satellieten
Hoewel veel mensen lovend zijn over de inzet van Starlink satellieten, zijn er een paar die zich zorgen maken over de veiligheid. Zo waarschuwde John Scott-Railton, onderzoeker bij The Citizen Lab, dat we moeten onthouden dat Putin het luchtruim boven Oekraïne in handen heeft.
De Russische president zou uplink transmissies mogelijk kunnen gebruiken als een baken voor luchtaanvallen. Rusland zou namelijk al tientallen jaren ervaring hebben met het aanvallen van mensen door gebruik te maken van hun satelliet communicatie.
Ook hulp van hackerscollectief Anonymous
Naast Elon Musk zet ook hackerscollectief Anonymous zich in om Oekraïne te helpen. Dat doen ze uiteraard op hun eigen manier. Tot nu toe hebben ze onder andere verschillende Russische websites offline gehaald en Russische IP camera’s gehackt, die Oekraïners in de gaten houden. Zelf kun je ook een steentje bijdragen? Je kunt een van deze 7 dingen doen.